Как да станеш творец на живота си?

  • Сподели:
Как да станеш творец на живота си?

Защо другите успяват, а аз не мога? Защо те имат това, за което аз мечтая? Защо животът е несправедлив и на едни дава възможности, а на други не? Защо не ми се случва нищо хубаво?

Въпросите на недоволство, започващи със "защо", могат да са безкрайно много. Прави ми впечатление, че когато някой е склонен да зададе някой от тях, той влачи след себе си другите.

При това положение животът лесно се превръща в безкрайно недоволство, сравняване с другите и мрънкане. Нищо от това не може да доведе до качествена промяна в съществуването.

Как да станеш творец на живота си?

Забрани си да се оплакваш и да недоволстваш

В момента, в който усетиш, че го правиш, веднага кажи нещо хубаво. Това е същото като да се опитваш да намериш нещо със зелен цвят в стаята. Огледай се. Видя ли нещо зелено? А докато се оглеждаше за него, забелязваше ли другите цветове? Естествено, че не.

Същото е и с оплакването – докато си съсредоточен върху него, не виждаш нищо от нещата, с които можеш да се похвалиш. И обратното е в сила обаче – като анализираш деня си в търсене на хубавите неща, които са ти се случили, започваш да виждаш тях. Това сменя настройката и енергията ти.

Позволи си да кажеш "да" на възможностите

Всички хора имат такива – идват като предложения от близките ни, от колегите, от Вселената. Помисли за себе си как ги посрещаш – с "да" или с "не"? Анализирай подхода си внимателно. Какво каза последния път, когато имаше възможност да посетиш ново място? Как се държа, когато те заговори непознат? Опита ли се да продължиш разговора или отговори троснато?

Ако не харесваш живота си, би било глупаво да продължаваш да правиш нещата, които си правил досега – те ще доведат до същите резултати, които имаш в момента.

Съсредоточи се върху дребните неща

Докато "чакаме" грандиозните промени, най-голямата грешка, която можем да допуснем, е да останем статични и притаили дъх. Постави си за цел всеки ден да правиш нещо малко, което ти позволява да виждаш крайния резултат от усилията си. Подреди кутиите си с бижута, занеси обувките си на поправка, почисти чекмеджето, пресади цветята...

С тези малки постигнати цели всеки ден ти подсилваш личното си усещане, че си способен да постигаш резултати. Така се увеличава самочувствието и самоувереността ти относно по-големите неща.

Спомни си кои са нещата, които си обичал да правиш през живота си

Върни се ако трябва назад в детството и открий кое ти е доставяло удоволствие? Можеш да разгледаш снимките си и да попиташ близките си. Понякога се отказваме от призванието си и го забравяме, защото сме повярвали на това, което са ни казали – че е непостижимо, глупаво, безполезно...

Да, може би за някой друг ще е такова, но не и за човека, на който е даден таланта за него.

Помнете, че вашето отношение към хората и нещата определя и тяхното отношение към вас

Парите не ходят при тези, които не ги обичат, смятат ги за мръсни или развалящи хората. Един мъж, който е стиснат, намръщен и неподкрепящ с вас, е твърде вероятно да бъде щедър, любвеобилен и много грижовен с някой друг.

Когато давате любов на нещо или на някого, като запазвате себе си в същото време, той ви се отплаща по подобаващ начин. Ако животът ви показва друго, значи допускате грешка някъде.

Не скачайте от цвят на цвят – тази препоръка важи за всички сфери

Ако в момента, в който се разочаровате от някого или нещо, веднага се насочвате към следващия/следващото, рискувате да останете повърхностни, както в отношенията си, така и в това, с което се занимавате. Всичко на този свят – и връзките, и работата, и забавленията дори иска постоянно внимание и усилие, за да се развива. Така постигаме дълбочина.

Не се страхувайте да бъдете несъвършени

Перфекционизмът пречи на хората да започват нови неща. За да успеете в нещо, най-важното е да се осмелите да го правите. Никой не е победил в маратон при първото си тичане в живота, нито пък е успял да бъде най-добрият лектор при първото си излизане на сцена.

Проблемът е, ако изобщо не тръгваш да тичаш или никога не се осмеляваш да вземеш микрофона, а мечтаеш да успееш в някоя от тези области. Когато се осмелиш да започнеш да вършиш нещо, ставаш все по-добър в него с всеки следващ ден.

Пожелавам ви да усетите сладостта от това да живеете живота, за който сте мечтали.