Как по-бързо да се адаптираме към работа след лятната отпуска

  • Сподели:
Как по-бързо да се адаптираме към работа след лятната отпуска

Със сигурност първите няколко работни дни ще ни се сторят наистина безкрайни – ще ни обхване лошото настроение и всичко това, заради трудната адаптация, която ще ни се наложи да преживеем след няколкото дни заслужена почивка.

За повечето хора това е наистина едно трудно упражнение, да успеят да се адаптират бързо към работния процес, след като са били няколко дни на почивка. Огромен процент от хората по целия свят са обхванати от този стресиращ момент, а именно първият работен ден след лятната отпуска и повече от половина от тях са успели да отключат най-различни видове депресии. 

Психолозите са на мнение, че моментът на климатизация и адаптация са изключително решаващи за нашата психика и ако ние не успеем да се справим бързо с тях и да влезнем в работния режим, в един момент ще усетим как сме затрупани от милион задачи, за които нямаме нито време, нито сили.

Винаги когато се завръщаме от почивка, трябва да си даваме три дни почивка от почивката, така ще можем по-лесно да се мобилизираме за работните задължения, които ще трябва да поемем след отпуската и за които ще трябва да имаме заредени нови сили.

Психолозите са на мнение, че е изключително вредно, както за нашия организъм, така и за психиката ни, да отидем директно на работа след като е приключила нашата отпуска, това би довело в живота ни допълнителни стресови моменти и постоянна умора.

Второто, което трябва да направим, е да не удължаваме по желание своя работен ден – ако имаме точно обосновано работно време, просто трябва да го спазваме, отивайки навреме на работа и разбира се, да не се натоварваме допълнително като оставаме след като то приключи, а си тръгваме в поставения от нашето началство даден час.

За стреса, който натрупваме - едни от виновниците могат да бъдат и храните, които ежедневно консумираме и които ни правят сънливи, тромави, вечно уморени и особено раздразнителни, затова е важно, когато се приберем от лятната почивка да си направим едно основно седмично меню, което трябва да включва задължително – плодове, зеленчуци, много вода, бобени култури и протеини, така ще можем да не причиняваме допълнителен шок на своя организъм и бързо да влезнем в работен режим, като същевременно избегнем стреса и последващата депресия.