Какво е егото?

  • Сподели:
Какво е егото?

Собственият ни опит е нещо уникално, неповторимо. Всеки има различни умствени навици, различен начин на реагиране на всичко, което идва и се случва в живота му. Това, което съм Аз и Другите, ме разделя, самото осъзнаване, че има Други, води до разстояние. Така възниква егото.

Егото се прокрадва там, където има сравнение. Появява се алчност, омраза, ревност, неприязън и все по-голямо разстояние между Аз и Другите. Аз-ът развива отбранителност или нападателност, скованост или действеност, откритост или свитост, добро или зло.

Егото царува там, където има приятно преживяване и вкопчване в хубавото. Много мощно съпротивление те обгръща в лошите преживявания. Наблюдаваш как желаеш да притежаваш, да пазиш и да защитаваш хубавото, приятното…

Човешката същност по природа е добра, свята, чиста. Ако се проявява по друг начин, е защото има пречки, прегради да се прояви в истинския си вид. И когато се развие осъзнатост, пречките и преградите падат. Ставаш открит, приемащ, мъдър, гъвкав, добър. Учиш се да споделяш своята любяща искреност.

Един от начините за доближаване до чистата човешка природа без его е медитацията. По време на тази практика цялото ти усещане от живота се променя. Усещането да си жив, самото усещане да бъдеш в съзнание – тук и сега, става ясно и точно.

Нищо не се приема за даденост – нито случките, нито хората, нито "случайностите". Нямаш нужда от сравнение, от доказване, от обяснения.

Тълкуванията – това защо, онова защо - се избутват настрани и всеки момент от време се оставя да говори за себе си – такъв, какъвто Е. Чувстваш се уверен, все по-стабилен, все по-закотвен в настоящия неповторим момент.

Веднъж като добиеш това ново възприемане за себе си, хората и събитията, имаш нова гледна точка, нов критерий, спрямо който да измерваш своя опит. Виждаш се как сам изкривяваш реалността с анализи, коментари и лични мнения.

Знаеш какво правиш, когато го правиш. Започваш да ставаш все по-чувствителен към начините, по които възприемаш истинската реалност, ставаш много осъзнат, възприемчив човек.

От тази гледна точка всичко се преживява с яснота. Има само наблюдаване, субект липсва, липсва егото. Всичко тече, всичко се изменя всяка следваща минута. Всичко възниква и утихва, засилва се и отслабва, започва да съществува или умира.

Гледаш с широко отворени очи тази реалност и чувстваш единствено радост. Изпълнен си с живот.

Разбираш, че животът ти е белязан от радости и разочарования, от успехи и неудовлетвореност и ясно виждаш източника на това – страхове или копнежи, притеснения или желания. Твоите страхове и твоята воля; ничии други. И осъзнаваш колко повърхностни всъщност са повечето ти притеснения.

Още може да научиш от 31 януари 2017г. на Обучителен курс на тема: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".