Какво не знаем за Чарлз Дарвин

  • Сподели:
Какво не знаем за Чарлз Дарвин

На 19 април 1882 г, на 73-годишна възраст си отива Чарлз Дарвин - човекът, който пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

 

High View Art ви представя любопитни факти за Чарлз Дарвин, които може би не знаете:

1. Дарвин е роден в същия ден като Ейбрахам Линкълн, на 12 февруари 1809, но в много различни условия. Докато 16-тият президент на Америка е роден в груба дървена хижа в пустошта на Кентъки, Дарвин е роден в грандиозна къща с изглед към река Северн и средновековния пазарен град Шрюсбъри, Англия.

2. Чака повече от 20 години, за да публикува своята теория за еволюцията. Загрижен за обществото и църковното приемане на неговата дълбоко радикална идея, той не представя своята теория за еволюцията до 1858 г., когато прави съвместно изявление с британския натуралист Алфред Ръсел Уолъс, който има подобна концепция на Дарвин.

3. Дарвин страда от хронични заболявания - изтощение, екземи и пристъпи на гадене, главоболие и сърцебиене, които продължават до края на живота му. Някои източници твърдят, че до тези заболявания се стигнали, след като Дарвин се заразил с бактерии по време на своите пътувания по света.

4. Напуска медицинското училище. Бащата на Дарвин е бил уважаван лекар и е подготвял сина си да тръгне по стъпките му. Чарлз става стажант на баща си, учи се бързо и е приет в едно от най-добрите британски медицински училища, в Университета в Единбург. Дарвин, обаче, не обичал да гледа кръв, бил отегчен от лекциите и напуснал, разбивайки мечтите на баща си.

5. Вечерял с екзотични животни. Започнал още докато бил студент, след топа опитвал различни деликатеси по целия свят.

6. Дарвин е погребан в Уестминстърското абатство, близо до учените Джон Хершел и Исак Нютън.