Какво представлява "закотвянето"

  • Сподели:
Какво представлява "закотвянето"

Имало ли е дни, в които просто всичко се случва така, както вие искате и не можете да си представите, че е възможно да бъдете по-щастливи.

Ще ви разкажа какво представлява "закотвянето" и как да го ползвате, кагато поискате. Накратко "котвата" е сензорен стимул, който предизвиква емоционална реакция. Стимулът може да бъде визуален, слухов, обонятелен или вербален.

Същото е с лицевия механизъм за обратна връзка. Когато се усмихнете, се изпраща сигнал до мозъка който му казва: "Чуствай се добре, чувствай се щастлив".

Това е често използвана техника от оратори и stand up комици. Винаги поглеждат публиката по определен начин, казват или правят еднакви жестове. Те пускат котви и предизвикват емоционалната реакция, която искат.

Случвало ли ви се е, когато сте сами вкъщи и гледате комедийно шоу и публиката не спира да се смее, да си помислите наистина ли е толкова забавно това, кое му е смешното?

Ние ще го използваме с друга цел - следващият път, когато сте тъжни и не се чувствате добре, притеснени сте, без да имате причина за това, ще се "закотвите". Ето и една от техниките за хвърляне на "котва".

1. Трябва да изпитвате силна емоция (не просто да се чувствате добре), трябва да е интензивна и положителна емоция (обичам живота).

2. Трябва ви специален за вас стимул (визуален, слухов, вербален, обонятелен).

3. Трябва да сте постоянни и да обучите мозъка си да свързва стимула с емоцията.

Може да използвате и спомените си, за да хвърляте "котви".

Представете си, че утре е денят, в който трябва да представите важен проект или пък сте кум и ще изнасяте реч. Не се чувствате уверени в себе си, не знаете дали ще се справите...

Затворете очи, спомнете си път, когато сте се чуствали наистина уверени в себе си, казали сте нещо или сте направили нещо и няма какво да ви спре. Влезте в спомена, усетете всичко, което сте изпитвали и се фокусирайте върху начина, по който се чуствате.

Засилете чувството и стиснете длан (изберете си ваш стимул), ако сте казали нещо тогава, кажете го отново и усетете как самочувствието и увереността ви се покачват.

Направете същото с друг спомен или си създайте собствен. Представете си как точно искате да се развие дадена ситуация - как се чувствате, какво казвате и как реагират хората около вас, представете си всичко и го усетете.

Ако направите това и го почувствате, значи имате "котва", може да я използвате, когато поискате.

Следващият път, когато имате нужда от допълнително самочувствие, застанете прави и стиснете юмрук (или стимул, който вие сте избрали) - това ще изпрати сигнал до мозъка ви и ще се почувствате уверени.

Може да направите същото с друга емоция. Мятайте колкото "котви" искате и се насладете на "закотвянето"