Какво сънуват зодиакалните знаци

  • Сподели:
Какво сънуват зодиакалните знаци

Тези, които сънуват през деня знаят много неща, които убягват на тези, които сънуват само през нощта. – Едгар Алън По

И наистина е така! Още в древни времена хората са имали интуицията, че образите, които им се явяват в сънищата са послания от боговете. Липсата им на познания и информация, такива, каквито имаме днес, за древните е било катализатор да развиват своята интуиция. Наблюдава ли и сравнявали. С времето забелязали, че дадени образи, които се явявали в съня, предвещавали точно определени събития.

Подсъзнание!? Едва ли тази концепция изобщо е била достъпна за тяхното разбиране, но необременени от прогреса и информацията, те имали много по-силна връзка с това измерение от човешката природа.

Всички сънуваме, но невинаги помним или можем да възстановим образите от сънищата ни. Но когато ги помним, е защото дълбоко са ни разтърсили и знаем, че "някой" ни изпраща послание. Но как да го разчетем и как да сме сигурни, че именно това, което мислим е точното послание.

За да не злоупотребявам с концепцията за подсъзнанието (наистина, в последните години, с тази дума се жонглира почти безразсъдно) ще си позволя да нарека тази част от нашата природа, несъзнавано въпреки, че то е още един по-дълбок слой човешката психика (след подсъзнанието).

Когато преживяваме значими промени в живота, сънят се превръща в мост между нашите съзнателни очаквания и онези странни импулси, които ни изкушават да реагираме по най-непланирания начин. Именно тези импулси са неосъзнатите в нас мотиви и сили, които ни изправят пред неочаквани ситуации в ежедневието.

Когато сме будни ние общуваме чрез нашите мисли и думи с околните. Можем да изразим толкова много неща, да разсъждаваме или да спорим. През нощта, когато сме се предали в ръцете на съня, започваме да „говорим“ с езика на несъзнаваното – символите.

Казват, че символите са езика на бога. Изучавайки тези символи можем много по-лесно да стигнем до себе си и до гласа на несъзнаваното.

Как сънуват зодиакалните знаци?

Не става дума само за зодиакалния знак, в който се намира вашето Слънце. Има и други фактори в хороскопа, които добавят нюанси към вашата личност и могат да акцентират определени качества, характерни, например, за друг зодиакален знак.

Това е така, защото зад всеки наш мотив стои планета – символ, на различни потребности. Понякога, нашите лунни потребности може да са по-акцентирани от слънчевите и в нас да припознават знакът на Луната, вместо зодиакалният ни знак.

Ще си позволя да опиша четирите темперамента астрологически личности, които се свързват със стихиите в хороскопа и техните най-често срещани символи в сънищата – това са: огнените, земните, въздушните и водните личности.

За да разберете коя е вашата преобладаваща стихия, това, което трябва да направите е да изчислите, в коя от четирите стихии имате най-много планети.

Нашето несъзнавано се формира още във вътреутробния ни живот. Понякога тези преживявания излизат на повърхността, без да имаме ясна представа защо изпитваме тези чувства. Сънят носи уникално послание за всеки човек.

Няма еднакви сънища (с редки изключения), но има определени образи, които са архетипни, т.е. срещат се много често при хората, които преминават през кризисен период. Когато те са с архетипно значение, несъзнаваното ни помага да преживеем насън емоциите, които потискаме или отричаме през деня.

Огнените хора

В съня на огнената личност може да присъстват образите на авторитетни хора, дори кралски особи или такива с аристократично потекло. Екзистенциалният страх на огнения човек е да не загуби своята идентичност. Да бъде като всички за него означава да е никой.

Когато преживява загуба на уважение или не получава високата оценка, която той смята, че заслужава в съня му могат да изплуват образи на опустяло кралство (царство – зависи от културния контекст) или да се види сред тълпа, от която не може да се измъкне.

Тъмните окраски или липсата на цветове в съня, може да подсказва за временна липса на вдъхновение или креативност. Изгубени съкровища или скъпоценни накити и бижута, могат да са знак за липсата на вътрешна увереност и ниска самооценка, което за огнените хора е предвестник за творческа „меланхолия“.

Ако в съня започнат да се повтарят символите на площад или бижута с кръгла форма, дори скъпоценни камъни, вероятно огнената личност е на път да спечели уважението и авторитетът, за които копнее.

Въздушните хора

Основният страх при въздушните знаци е от загуба на лично пространство. Стремежът им е към независимост, разбира се, далеч не означава, че този тип хора нямат емоционален живот и чувствителност. Понякога обаче копнежът за тази свобода би могъл да създаде чувство на недоверие и страх от по-близки и обвързващи отношения.

Въздушните хора всъщност могат да са много комуникативни и това често прикрива истинската картина на реалните им вътрешни страхове. Избягването на по-дълбоки контакти, особено с противоположния пол и често повърхностните отношения с околните са замаскирани с делово контактуване. Колкото повече ги доближаваш, особено емоционално, толкова повече те стават хладни и дистанцирани.

Тази свободолюбивост, понякога има висока цена. Неспособността или страхът да се впуснеш в трайна връзка, така капсулира емоциите на въздушния човек през деня, че единственият начин, по който те преживяват дълбоко са техните сънища.

Често срещани образи са различни природни бедствия, войни или катаклизми. Зад тези символи се крие страхът на въздушния човек от самотата и ужасът, че може да се окаже като корабокрушенец на самотен остров.

Могат да се появят и образи като океани и морета, които „преследват“ въздушният човек. Гигантските вълни и цунамитата подсказват за отричането на чувство или емоция, които придобиват заплашителни размери.

Земните хора

Ако погледнем статистическите изследвания на безсънието, вероятно земните хора ще са преобладаващите с този проблем. При земния човек често се потискат спонтанните процеси, които могат да го провокират да вземе необмислени и "грешни" решения.

Ирационалността ги плаши, прави ги скептични към всичко, което не може да бъде потвърдено с факти, особено с допир или мирис. Земният човек ще поддържа настоящето статукво с всички сили, защото промяната означава неизвестност, а неизвестността означава несигурност.

Много важно е при този тип личност да има някаква твърда схема или конструкция, към която да се придържа. Когато имаме отговор на всеки въпрос, ние владеем положението, защото знаем какво ще се случи и можем най-малкото да се застраховаме. Имаме пълен контрол.

Земният човек има прагматичен отговор за всичко, с което се сблъсква, дори за собствените си чувства и емоции.

Ако изключим външна намеса, например сънотворни медикаменти или хипноза, сънят е естественото състояние, в което нямаме съзнателен волеви контрол. Да се отдадеш на това блажено състояние, означава да имаш доверие на невидимите сили. За земната личност, това състояние е всичко друго, но не и блаженство. Липсата на контрол върху видимия свят може да му докара безсъние години наред.

Чести образи в съня на тези хора могат да бъдат състояния като безсилие. Например, неспособността да се движат насън или да избягат от някаква ситуация. Подвижните пясъци или поглъщащи всичко блата са символи на страха от загубата на контрол и липса на сигурност и трайност.

Мостът е друг символ, който е натоварен с богата символика и когато се появи в съня на земния човек, подсказва за трудно решение, пред което е изправен. Преминаването по мост може да илюстрира преходът към ново състояние или нестандартно решение, което при хората с подчертан земен елемент е по-бавен процес.

Когато са принудени да променят нещо в живота си, може с месеци да се появяват въжени, рушащи се или невидими мостове.

Водните хора

Хората с преобладаваща водна стихия в хороскопа са склонни да игнорират собствените си потребности в името на любимите хора. Тук дистанцията аз — ти се скъсява до минимум, дори не е изключено собственият Аз да се слее в симбиотична връзка Аз/Ти (симбиоза – аз съм ти и ти си аз).

Колкото по-малко е развит собственият Аз, толкова страхът от дистанцията става все по-голям. Зависимостта е нещо, което дава сигурност на тези хора, но тази сигурност е по-скоро илюзорна и нерядко подвеждаща.

Водният човек е склонен да прави много, наистина много компромиси. Умее да потиска желанието си за критика, гнева или агресията си, особено когато му причиняват болка и огорчение околните, само и само да "има мир" и да не бъде изоставен.

Склонността на водните личности да идеализират любимите и близки хора, често им носи големи разочарования. Трудно могат да си представят лошотията в света, за това предпочитат да си изградят един прекрасен и вълшебен свят, в който добротата и красотата винаги побеждават.

В сънищата водата е символ на несъзнавани съдържания, които се опитват да „изплуват“ на повърхността на съзнанието. Като че ли водните хора са най-силно свързани със света на сънищата и мечтите.

Когато сънуват, сякаш се пренасят в друг свят и в друго измерение, в които се чувстват толкова реални и живи, както и в дневния свят. Тяхната чувствителност ги е надарила с изключително въображение, което много често се проявява в техните приказни сънища. За това и в техните сънища често се появяват образи с женска символика.

Но когато преживяват криза, изплуват образите на битка с дракони или страшни чудовища, подсказващи нездравословната зависимост към близки хора, която са развили. Порутени къщи или студени и влажни мазета, в които могат да попадат насън са символи на загубата на независимост и липса на зрялост, които несъзнаваното изпраща на водния човек.

Пустинни места, разрушени сгради и градове са индикация за загубата на вътрешна воля и самостоятелност. Понякога, в сънищата на водния човек, могат да се явяват злонамерени жени и "вещици", със застрашителни размери.

Вероятно, несъзнаваното им изпраща предупреждение, че разчитат много на манипулативни средства, за да задържат някой или нещо през деня, което им разрушава качеството на връзките.

Автор: Ралица Сърцанова – Rali Sar

Още може да прочетете на ralisar.com.