Календарът - вечната медия

  • Сподели:
Календарът - вечната медия

Календарът, гарантирана реклама 12 месеца в годината!

Задава се Коледа! Хората си разменят подаръци. Фирмите също няма да пропуснат този шанс и ще ни залеят с брандираните си рекламни подаръци. Химикалки, ключодържатели, тениски, чаши... Сред цялото това море има един рекламен подарък, който гарантира актуалност през цялата нова година. Ден след ден, месец след месец..., рекламният календар присъства ненатрапчиво в нашия дом или офис и отмерва ритъма на живота ни. Но той върши и нещо друго. Елегантно рекламира своя поръчител.

Днес всеки се старае неговият календар да бъде най-хубав и различен, за да може точно той да бъде избран да краси стената на дневната или бюрото в кабинета ни. Съществува обаче и друга възможност - много от нас получават като подарък няколко календарa в края на старата година, но в крайна сметка изборът ни пада само върху един. За останалите съдбата е неблагосклонна - или гледаме да ги подарим на някого, или просто директно отива в коша за боклук, след като са минали първите месеци от новата година и тези календари са се оказали ненужни. За да сте победители и в това своеобразно състезание, хубаво е да да знаете как се прави добър рекламен календар.

Всеки компютър или мобилен телефон днес имат електронен календар, но това не намалява ефективността на класическия календар и това, което той прави за имиджа на марката. Книжният календар се вижда от всички и няколко пъти на ден визуално се общува с него. Календарът играе роля на поддържаща реклама, която в очите на адресата се ползва с висок престиж. Друго безспорно предимство на календара е неговата постоянна връзка с получателя на рекламното послание. Календарът работи успоредно на два фронта - създава траен навик за покупка у потребителя и заедно с това работи и пред вътрешната публика, създавайки чувство на принадлежност на всеки един служител в компанията. Много от рекламните специалисти смятат, че най-голямата сила на рекламния календар е скрита в неговата убеждаваща сила и способността му да формира устойчива корпоративна идентичност. Не трябва да забравяме и чисто символичната и сантиментална страна на календара и това, че той е един прекрасен подарък за всеки повод.

Какво трябва да съдържа един рекламен календар? Има няколко основни елементи, които трябва да вплетем в дизайна на нашия календар. Задължително трябва да включим името на компанията и логото. Често календарът съдържа и координати за връзка - адрес, телефон и уеб сайт на фирмата. По избор може да добавим и кратка историческа справка за компанията или интересни и любопитни факти около основната дейност на фирмата, важните клиенти или пък забележителни личности, които са работили за нас. Останалото е въпрос на въображение. Има календари, които акцентират на художествената или модна фотография, други пък избират известен художник, който да изложи своите платна в галерията от 12-те месеца на годината. Фирменият календар трябва да въплъщава духа и същността на компанията.

Да се направи добър календар изглежда лесно само на пръв поглед. Всъщност той трябва да отговаря на високите естетически критерии на публиката. За целта задължително се използват услугите на професионални дизайнери и специалисти по предпечат, фотографи и художници. Хартията, на която ще бъде отпечатан календарът, също е от голямо значение. Всеки календар се оценява най-малкото от полиграфическа, дизайнерска и креативна гледна точка. През последните години се забелязва тенденцията да се унифицират корпоративните календари, което изиграва лош номер на тези, които са го поръчали и са решили да копират масовата мода на деня. В противовес на това се наблюдава и обратното. Стремеж да се търсят нови подходи в основната идея, формата и изработката на календара. Ако искате да имате добър календар, подготовката по него трябва да започне още в края на лятото, да е готов най-късно през ноември и в началото на декември, преди да е започнала новата година, да е раздаден на предварително подбрани получатели.

Не е нужно да има пряка връзка между илюстрациите и основната продуктова линия на компанията. Един от най-скъпите календари в света, имащ и колекционерска стойност е този на производителя на автомобилни гуми Pirelli. В този календар няма да видите каквито и да било гуми, а един от най-красивите жени в света. Точно тази характеристика превръща календара в символ на марката и нейната комуникационна стратегия. Верността на аудиторията към марката превръща календара в колекционерска страст. А колекционерите са най-верните потребители!

Няма единна категоризация на различните видове рекламни календари, но все пак може да отличим по-основните категории сред тях: стенен календар; фирмен календар с отбелязване на важни за компанията дати; настолен календар; джобен календар; бизнес календар с опция за отбелязване на важни срещи и оперативни задачи. Големината и формата на календара зависи от целевата аудитория, за която е предназначен. Малките календари се раздават като подаръци на клиентите, докато големите и луксозни календари са предназначени за бизнес партньори и журналисти в медиите.

Защо имаме нужда от календар? Календар означава система за свързване на дати с дни. Датите обикновено се базират на движението на астрономически обекти - слънцето или луната. Думата "календар" (от лат. "calendae") обозначава първия ден от месеца. Най-често използвани календари са лунните, слънчеви, лунно-слънчеви, планетарни и условни. Ислямският календар се ръководи от движението на луната, Персийският календар е базиран на слънцето и субективното възприемане на сезонните промени. Еврейският календар е лунно-слънчев и зависи от движението на двете небесни тела. Съществуват календари, които се ръководят от движението на Венера (например някои от древните египетски календари, които по принцип се срещат в древните цивилизации, основани в близост до екватора).

В християнския свят говорим за Юлиански и Григориански календар. Юлианският е въведен от римския император Юлий Цезар през 46 г. пр.Хр. При него месеците са по-дълги от лунния цикъл и затова той не е удобен за следене на лунните фази. За сметка на това този календар много точно показва сезоните. Обикновено годината има 365 дни, а всяка четвърта година е високосна, което означава, че има 366 дни. Така средната продължителност на годината е 365,25 дни. За съжаление земната тропическа година (времето, нужно за пълна обиколка на Земята около Слънцето) продължава малко по-малко от 365,25 дни (приблизително 365,242 дни) и така с течение на времето календарът постепенно се разминавал със сезоните. Поради тази причина през 1582 г. папа Григорий въвежда т. нар. Григориански календар, който през следващите столетия е приет за официален в повечето държави по света. Григорианският календар се категоризира като пълен, слънчев и смесен. В Израел официалният календар на правителството е Еврейският, но в ежедневието Григорианският календар е по-разпространен. Ислямският календар се използва от всички мюсюлмани за религиозни цели, но в повечето мюсюлмански страни официален е Григорианският. Само в Саудитска Арабия, Кувейт и Йемен ислямският календар е и официален. В България Григорианският календар заменя Юлианския през 1916 г.

Календарът - вечната медия
Горещата Пенелопе Крус е рекламното лице на календара на Campari за 2013 г. Зад камерата на красивата фотосесия стои Кристиан Шулер. Темата на календара е "Kiss Superstitions Goodbye" или "Целуни суеверието за довиждане". 13 зашеметяващи фотоса за 2013 - нищо фатално!
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия
Календарът - вечната медия