Когато емоционалните проблеми пречат

  • Сподели:
Когато емоционалните проблеми пречат

Когато се гневим, бихме могли да си навлечем доста неприятности. Особено ако сме на работа, сред колеги и видимо емоционалните ни проблеми пречат да работим.

Как да се справим с това?

1. Направи план за деня си. Напиши текущите задачи като ги групираш по: важни и спешни, важни и неспешни, неважни.

2. Най-важната и най-спешната задача за деня я разбий на по-малки задачи-стъпки. Откъде ще започнеш, кой ще привлечеш за помощ, какво първо можеш да направиш. Обикновено най-трудно е започването. След него става по-лесно.

3. Постави си времева рамка за отделните задачки, за да не се отнесеш прекалено дълго само в едно нещо. Не се насилвай да слагаш кратки срокове и да изпълняваш едно нещо бързо.

4. Сложи си кратки почивки между отделните задачки, които да ти носят настроение. Музика, чаша чай, телефонно обаждане, план за вечерта… нещото, което е твое - за релакс, за почивка.

5. След такъв работен ден задължително се възнагради. Купи си нещо, което да ти донесе радост, удовлетворение или иди на място, където ти харесва. Или се виж с някой, на който можеш да се довериш и да споделиш как си се чувствал през деня.

6. Винаги е добре да помислиш за движение, за спорт, за раздвижване на кръвта, мускулите, ставите. Жените си почиват добре в хоризонтално положение - легнали; мъжете - във вертикално - чрез различни спортове - футбол, тенис, волейбол и др.

7. Намери си хоби. При емоционални проблеми човек повече страни от другите хора. Когато се разсейваш с нещо любимо, ще се почувстваш по-добре и може да имаш нужда да направиш нещо, за да съградиш отново стари взаимоотношения или просто да отделиш внимание на хората около теб. Така ще имаш възможност да поговориш за проблемите си с близките си.

8. Фокусирай се върху силните си страни. В какво си добър, от какво разбираш повече, какви са вътрешните ти ресурси по справяне с проблеми. Ако ти е трудно сам, потърси подкрепа.

9. Не позволявай емоционалните ти проблеми да те изолират от другите. Предизвикай се с нови запознанства, срещни се с нови хора. Осмели се да допуснеш хора в живота си и проблемите си.

10. Кажи си няколко пъти наум: Аз съм ПРОСТО човек.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?". 

Една добра практика е Хипноза

Хипноза 9: За самоувереност.

Хипноза "Отговор на въпрос"

Хипноза Каква е твоята маска?