Кои са трите най-важни неща в една връзка

  • Сподели:
Кои са трите най-важни неща в една връзка

Силната основа във връзката може да ви помогне да преодолеете бурите и да продължите да растете и укрепвате отношенията си с течение на времето.
Ето кои са трите ключови градивни елемента на успешната връзка.

Интимност    

Може да си помислите за сексуалния аспект на връзката, щом чуете думата интимност, но този градивен елемент на отношенията обхваща много повече. По-широко може да се мисли като близост между хората. Връзката със силна интимност позволява на двамата партньори да се чувстват емоционално свързани един с друг, насърчава доверието и уязвимостта и подхранва чувството за приемане или споделени ценности.

Докато романтичните връзки обикновено започват с високи нива на привързаност и привличане, интимността отнема повече време, за да се развие. Малко хора се чувстват комфортно да излагат на показ най-дълбоките си части от самото начало и как другият човек реагира на тези прояви на уязвимост може или да изгради интимност, или да я потуши.

Как можете да увеличите интимността в една връзка?
Създаването на основа за интимност в една връзка изисква работа. 

Прекарвайте качествено време заедно: Направете прекарването на времето заедно като приоритет — дори сред натоварени работни графици и деца. Включете се в дейност, която и двамата харесвате, ограничете разсейването и отделете време просто да говорите и да се наслаждавате един на друг.

Следвайте действията си: интимността и доверието са тясно свързани и и двете отнемат време и работа. Изградете доверие, като покажете своята вярност, следвайте това, което казвате, че ще направите, и бъдете честни, дори когато е трудно.

Практикувайте да бъдете уязвими със себе си: Позволете си свободата да приемете и обичате това, което сте, правете свой собствен избор въпреки натиска от другите, опитвайте нови неща и признавайте, когато имате нужда от помощ.

Първо се извинете и покажете своята признателност: да кажете, че съжалявате, изисква смелост и може да е неудобно да признаете, че грешите или да се опитате да се помирите след спор. 

Как интимността може да повлияе на психичното здраве?

За някой, който живее с поведенчески здравословни проблеми, като депресия или тревожност, изграждането на интимност може да е по-трудно за осъществяване, но е от решаващо значение за развитието на здрави отношения. Минали преживявания от детството и травми от предишни връзки могат да бъдат предизвикателство като това да си уязвим с другите или да развиеш доверие.

Страхът от интимност и емоционална уязвимост могат да доведат до нездравословна съзависимост или, от неблагоприятна страна, самодостатъчност. Съзависимостта е дълбоко емоционално разчитане на друг човек, което може да доведе до тревожно поведение, лоши граници, ниско самочувствие и задържане на емоции. От друга страна, макар че определено ниво на разчитане на себе си е здравословно, само разчитането на себе си и своите способности, вместо да бъдете уязвими и да се доверявате на партньора си, може да попречи на интимността във връзката.

Ангажимент

Ангажиментът може да се разглежда като внимателно и последователно решение за инвестиране във връзка. Именно този градивен елемент помага на взаимоотношенията да се прокарат през времена на трудности и стагнация. Отдадеността е различна от това просто да съжителствате заедно или да останете в етикетирана връзка, без активно да се ангажирате в нея.

Въпреки че хората често свързват определени маркери с ангажираност, като например брак или съвместен живот, тези показатели не са истински индикатори за това дали връзката ви има силно ниво на ангажираност. За да бъде една връзка успешна и здрава, и двамата партньори трябва активно да работят за нейното израстване.

Какво правите, когато партньорът ви не се ангажира?

Ако не сте еднакво ангажирани в една връзка, това може да създаде реални проблеми в бъдеще. В някои случаи единият партньор може да се страхува от обвързване, защото е бил наранен преди, или може да се нуждае от повече време, за да установят чувствата си в нова връзка. Други може да не искат дългосрочна връзка, дори ако не го заявяват толкова открито и искат да имат отношения с други хора.
Ако имате партньор, който не изглежда отдаден на връзката, това може да бъде много болезнено преживяване. Може да не знаете дали да продължите връзката или да се разделите. Насърчаването на откритата комуникация може да ви помогне да разберете по-ясно къде стоите и двамата.

Комуникация

Дори ако една двойка има силна ангажираност и интимност помежду си, лошата комуникация може да доведе до нещастие в една връзка. Конфликтът със сигурност ще изплува и знанието как да се справите с него по здравословен начин може да помогне за смекчаване на болките, причинени от обидни думи, и дори да укрепи връзката в дългосрочен план.

Комуникацията е умение, което трябва да се научи и много хора са израснали в домове, където здравословното разрешаване на конфликти не им е демонстрирано или преподавано. И вие, и партньорът ви трябва да идентифицирате лошите комуникационни навици, които имате сега, и да установите по-здравословни рутинни практики. Това може да включва научаване как да се успокоявате, когато сте стресирани, преди да се включите в разговор или да избягвате да се затваряте, когато възникнат проблеми.

Дайте приоритет на слушането пред говоренето: Оставете другия човек да завърши своята гледна точка и положете усилия да обработите активно това, което казва. 

Обърнете внимание на вашите невербални действия: кръстосани ръце, липса на зрителен контакт, потупване с крака и стиснати юмруци изпращат съобщение, без да използвате никакви думи. Бъдете наясно с тялото си и избягвайте да правите движения, които изпращат отрицателно послание.

Отправяйте молби и изразявайте чувствата си: Вместо да изисквате определени действия от партньора си или да го представяте за лош човек, уведомете го как се чувствате и поискайте да промени действията си в бъдеще, за да отговари по-добре на вашите нужди.  

Винаги се опитвайте да бъдете съпричастни: Докато обработвате притесненията си и слушате думите на партньора си, избягвайте да мислите за ситуацията само през вашия обектив. Опитайте се да се поставите на мястото на партньора си и да разберете неговата гледна точка.