Кралицата размишлява върху първите срещи и последните раздели в живота си

  • Сподели:
Кралицата размишлява върху първите срещи и последните раздели в живота си

Този Коледен ден кралица Елизабет II почете покойния си съпруг принц Филип в дълбоко лично откровение по време на годишната си реч.
За нейното коледно поздравление за 2021 г., заснето в Бялата гостна в замъка Уиндзор, кралицата седна пред коледната си елха на бюро с една снимка в рамка. Снимка на нея и херцога на Единбург на тържеството по случай 60-ата годишнина от сватбата им в Броудландс, Хемпшир през 2007 г.

Тя бе облечена в червена релефна вълнена рокля от Анджела Кели и брошка със сапфирени хризантеми, която има на снимката от 2007 г. Същата брошка кралицата получава като подарък през 1947 г. и носи за фотосесия на медения си месец.

Излъчването започна с откъс от реч, която кралицата изнесе пред принц Филип на 50-ата годишнина от сватбата им през 1997 г.

Нейно Величество също говори за щастливите спомени от миналата година за семейството си, включително и раждането на нейните четири нови големи правнуци.

Прочетете цялото коледно обръщение на кралицата за 2021 г.

"Въпреки че е време на голяма радост и добро настроение за мнозина, Коледа може да бъде трудна за тези, които са загубили близки. Тази година особено разбирам защо.

За мен, в месеците след смъртта на моя любим Филип, черпих голяма утеха от топлината и обичта на многото почит към живота и творчеството му – от цялата страна, Британската общност и света. Чувството му за дълг, интелектуалното любопитство и способността му да извлече забавлението от всяка ситуация - всички бяха неудържими. Този негов, любопитен блясък беше толкова ярък в края, както когато го видях за първи път.

Но животът, разбира се, се състои от последни раздели, както и от първите срещи; и колкото и да ми липсва на мен и семейството ми, знам, че би искал да се радваме на Коледа.

Усетихме присъствието му, докато се подготвяхме за Коледа. Докато ковид означава, че не можем да празнуваме така, както може би сме искали, все пак можем да се насладим на многото щастливи традиции. Било то пеене на коледни песни (стига мелодията да е добре позната); декориране на елхата; даване и получаване на подаръци; или гледане на любим филм, в който вече знаем края - не е изненада, че семействата ценят коледните си рутини. Виждаме как нашите собствени деца и техните семейства приемат ролите, традициите и ценностите, които означават толкова много за нас, тъй като те се предават от едно поколение на следващо, понякога се актуализират за променящите се времена. Виждам го в собственото си семейство и това е източник на голямо щастие.

Принц Филип винаги е помнил това чувство за предаване на щафетата. 
Ето защо той създаде наградата на Херцога на Единбург, която предлага на младите хора в цялата Британска общност и отвъд -  възможността за изследване и приключения. Остава удивителен успех, основан на вярата му в бъдещето.

Той също активно се занимаваше с опазването на околната среда; и аз съм горда и без думи, че неговата пионерска работа е поета и възвеличена от най-големия ни син Чарлз и големият му син Уилям – възхитително подкрепен от Камила и Катрин – последно на срещата на върха на COP за изменението на климата в Глазгоу.

Следващото лято с нетърпение очакваме Игрите на Британската общност. В момента щафетата обикаля Британската общност, насочвайки се към Бирмингам, фарът на надеждата в своето пътуване. Това ще бъде шанс да отпразнуваме постиженията на спортистите и събирането на съмишленици.

И февруари, само шест седмици от сега, ще дойде началото на моята платинена юбилейна година, която се надявам да бъде възможност за хората навсякъде да се насладят на чувство за заедност; шанс да благодарим за огромните промени през последните седемдесет години – социални, научни и културни – и също така да гледаме напред с увереност.

Сигурна съм, че някой някъде днес ще отбележи, че Коледа е време за деца. Това е завладяваща истина, но само половината от историята. Може би е по-вярно да се каже, че на този празник говори детското в нас. Възрастните, обременени от трегови, понякога не виждат радостта в простите неща, а децата ги откриват всеки ден.

Макар и при липсата на един познат смях тази година, за мен и семейството ми ще има радост в Коледа, тъй като имаме шанса да си спомним и да видим отново чудото на празничния сезон през очите на нашите малки деца.

Те ни дават урок - точно както го прави коледната история - че в раждането на дете има нова зора с безкраен потенциал.

Именно тази простота на коледната история я прави толкова универсално привлекателна: прости събития, които формираха отправната точка на живота на Исус – човек, чиито учения се предават от поколение на поколение и стоят в основата на моята вяра. Неговото раждане бележи ново начало. 
Както се казва в песента: „Надеждите и страховете на всички години се срещат в теб тази вечер".

Пожелавам на всички много щастлива Коледа!"