Красотата отвъд представите за ангелска визия и съвършенство - новото начало във Victoria's Secret

  • Сподели:
Красотата отвъд представите за ангелска визия и съвършенство - новото начало във Victoria's Secret

Из интернет се върти една новина, вече трябва да сте я разбрали. Някои от знаменитите имена, модели във Victoria's Secret, остават в историята на славното минало.

Седем известни успяли жени – актрисата Приянка Чопра, фотографката и журналист Аманда де Каденет, професионалната футболната звезда Меган Рапино, скиорката Айлин Гу и моделите Адут Акеч и Валентина Сампайо, както и plus size моделът Палома Елсесърт – са новите лица, които ще представят марката по света. 

Свикнали бяхме тази концепция да бъде по друг начин, всеки знае кои са Ангелите на Виктория. Но красотата е строго субективен идеал. 

Сигурно вие имате проблем с тази новина. Четете и се съпротивлявате, все пак някои от новите попълнения са транс, а други са с наднормено тегло. Ваше право е. Аз в тази новина повече не смятам да задълбавам, а да ви дам алтернативна гледна точка, това ще е днес моята цел. 

"Трябва да се разделим с ореола си за съвършенство в името на следващото поколение" - твърди креативният директор на Victoria's Secret Раул Мартинес пред "Ню Йорк Таймс".

Това е чудесно, че се мисли в перспектива и марката търси адаптация чрез гъвкавост, но хващам се за тази думичка съвършенство. Нито старите добре познати имена, нито новите, също известни, но в друга област жени, са съвършени и слава богу, че е така. Съвършенството е нещо недостижимо и абсолютно ненужно за преследване. Съвършенството, освен всичко останало, е и скучно. 

Не бъди безразлична към това как изглеждаш. Но и не се дръж така сякаш единствено външният ти вид е определящ за цялостното ти съществуване.

Ето тези послания трябваше да се предадат на младото поколение, което е завряло нос в социалните мрежи, гледа снимки на "богини" с атлетични тела, котешки очи, феноменални лъскави коси, перфектна чиста кожа, без пори, без зачервявания, изображения с отлично подредените си бели зъби, изрядно поддържан маникюр и въобще една бляскава визия. Съвършено, нали? Но донякъде фалшиво и празно.

Гледайки подобни снимки малката Теодора, която е подрастваща, презира себе си за външността, с която е наказана. Ненавижда се, че е ...коя дума да използвам...нормална? 

Теодора се смачква психически и започва да трупа комплекс след комплекс, за това, че има три пъпки, корем, отпуснати ръце, вероятно чуплива и непокорна коса, която не винаги застава на където ù заповядаш за снимка. 

В резултат на което Теодора придобива ниска самооценка и грешно възприятие за естетика и красота. Явно така трябва да изглеждат перфектните гърди и пропорции. Моите не са такива - значи съм грозно нищожество. 

Насадено е открай време, че външната красота съдържа определен набор от изисквания, критерии, които трябва всяко едно момиче да покрива и ако не ги покрива то просто не е съвършено, не е хубаво. 

Филтрите, редактирането, изкривяването, деформирането на естествения външен вид за кой са насочени - за другите жени или за мъжете? Кой повече има нужда от тях? Ако някога имаше време, в което да си сложиш чифт заешки ушички в снимката, беше забавно, сега вече нещата са зловещи. 

 

Има ли някакъв стандарт за красота и какъв би бил той - пак е субективно. 

По новия, модерен стандарт е желателно да изглеждаме по калъп като кукли за масово производство вместо жени с индивидуални черти, извивки, коси и прочее. Жена с устни ужилени от насекомо и с лице сякаш стояло близо до горяща камина. Е, тва ли е красотата? Нима стилът без мярка и умереност може да бъде изящен?

Красотата е състояние. Излъчване. Индивидуалност. Идентичност. Би било глупаво всички да изглеждаме като една и съща личност. Би било ужасно човек да няма никакъв избор. 

Красотата има много разнообразни форми и проявления. Красотата идва под различни имена. 

Защо да искаме да изглеждаме като една и съща жена? Някои искаме да изглеждаме като себе си, с недостатъците си, с онези несъвършенства, с истинското си аз, с неподправеното си излъчване, в което е и цялата еротика. 

Някои не се вписваме в критериите и стандартите писани от други. 

Красота има във всяко тяло, защото то си е нашето тяло. 

Красотата е в това да можеш да си себе си, да заявиш себе си. Чарът, сексапилът, премереността и никакво излишно самочувствие. 

Красотата не е стриктна, строга и сериозна. Няма общо с рамки и числа.

И последното нещо, в което красотата се побира, това е съвършенството.