Кристина Апългейт обяви, че страда от множествена склероза

  • Сподели:
Кристина Апългейт обяви, че страда от множествена склероза

Носителката на наградата Еми, Кристина Апългейт, обяви, че е била диагностицирана с множествена склероза преди няколко месеца.

„Беше странно пътуване", написа 49-годишната актриса в Twitter акаунта си. „Но усетих подкрепата на толкова много хора, за които знам, че също страдат от това състояние. Това беше труден път. Но както всички знаем, пътят продължава. Освен ако някаква дупка не го блокира."

Апългейт стана известна като тийнейджърка Кели Бънди в популярния сериал „Женени с деца" и оттогава работи активно както във филмите, така и в телевизията. Грабва Еми през 2003 г. за гостуването си в сериала „Приятели". Наскоро печели редица номинации за главната си роля в сериала на Netflix „Dead to Me", който бе подновен за трети и последен сезон.

Актрисата е говорила публично за здравето си преди, споделяйки малко след диагнозата рак на гърдата през 2008 г., че е претърпяла двойна мастектомия, въпреки че ракът е бил открит само в едната гърда. В разговор с Робин Робъртс в предаването „Добро утро, Америка", Апългейт заяви, че е взела решението като превантивна мярка, имайки предвид, че тя носи генната мутация BRCA1.

„Понякога плача. Понякога крещя и много се ядосвам. Понякога наистина се впускам в самосъжаление и мисля, че всичко това е част от изцелението."

Години по-късно Апългейт сподели, че са премахнали яйчниците и фалопиевите тръби, за да предотвратят друга последваща диагноза.
Въпреки, че няма лечение за МС - автоимунно заболяване, атакуващо централната нервна система на организма, има методики, които могат да помогнат за справяне със симптомите. Няколко други холивудски знаменитости обявиха собствените си диагнози през последните няколко години, включително актрисата Селма Блеър, която участва заедно с Апългейт във филма от 2002 г. „Най-сладкото нещо".

„Както един от моите приятели, който има MС, каза„ Ние се събуждаме и предприемаме посоченото действие. Това е, което правя. Затова сега моля за поверителност. Докато минавам през това нещо. Благодаря ви."