La casa de papel - любопитни факти за най-гледания сериал по Netflix

  • Сподели:

От произхода на името на Токио до истинския огнехвъргач на Артуро, има много интересни факти свързани с хитовия сериал на Netflix, Money Heist или както още е познат La casa de papel.

Драматичният и вълнуващ испански сериал, обичан от мнозина, вече е в историята, но напрежението продължава да расте. Money Heist в момента е едно от най-популярните предавания на Netflix и се радва на високи рейтинги, тъй като събира фенове от цял ​​свят.
Има няколко интересни факта за сериала, които зрителите може да не знаят, включително скрити подробности и специална информация за продукцията на шоуто. 

Неймар има участие в сериала.

Не е тайна, че шоуто има фенове по целия свят и, естествено, сред тези фенове има няколко известни личности, като Неймар и Стивън Кинг. Изглежда, че футболната мегазвезда е била толкова влюбена в сериала, че се свърза с продукцията с молбата да бъде част от сериала.

Така че в третия сезон на поредицата има сцена, в която се появява бразилски монах, който носи името Жоао. Той е посветен на своята кауза и изобщо не се занимава с футбол и купони. За тези, които познават Неймар, е трудно да повярват, че това е той, но всъщност това е неговата епизодична изява.

Професорът има име на град.

Един от най-интересните аспекти на шоуто е фактът, че героите носят имената на известни градове по света - с изключение на един герой. Професорът е съвсем различен персонаж, който е доста уникален, но много фенове не са наясно, че дори той има неофициално име на град - Ватикана.
Град, който е много добре защитен, мистериозен и изпълнен със знания, Ватикана е идеалното име за героя, който Алваро Морте играе. Друг интересен факт за този актьор е, че той всъщност има перфектна визия в реалния живот и му отнема известно време, докато свикне да носи очила.Първите сезони са заснети в Мадрид.

В началото на сериала сцените се снимали с по-малък бюджет. Актьорският състав дори не напускал улиците на Мадрид. Всичко това се променя драстично, когато Netflix се появява с голям чек.
Изведнъж сериалът получава достъп до частни острови, скъпи хеликоптери и тайландски будистки храмове, които стрували цяло състояние, но също така увеличили вълнението и привлекли по-голяма публика. 

Маската е базирана на Салвадор Дали.

Салвадор Доминго Фелипе Хасинто Дали е испански художник сюрреалист, по-известен като Салвадор Дали, който допринесе и оформи света на изкуството. Неговият причудлив стил и антимодерни капиталистически възгледи оставиха голяма следа както на испанската, така и на световната художествена сцена.
Шоуто включва скандална маска, която изобразява лицето на художника като начин да отдаде почит към него и неговите емблематични произведения на изкуството. Тази маска вече е популярна в цял свят и дори е била използвана по време на протести в реалния живот, подчертавайки колко въздействаща е поредицата.Името на Токио е вдъхновено от риза.

Трансформацията на Токио в La casa de papel е една от най-добрите сюжетни арки в шоуто. Задоволително е да се види колко далеч е стигнала и колко много се е променила в хода на сериала. Нещото, което не подозирате за героя, е произходът на името ù, което идва от малко вероятно място.
Всичко започнало, когато създателят на Money Heist Алекс Пина отишъл на работа и нямал представа, че ще вдъхнови колегата си Хесус Колменар, като просто избере правилната риза с надпис „Tokyo" върху нея. Когато Колменар го вижда, идеята просто му хрумнала и оттук започнало всичко. Те не могли да стрелят в истинския Монетен двор.

Екипът зад поредицата имал първоначалната идея за снимане на голяма сцена в Кралския монетен двор на Испания, който се управлява от испанското Министерство на икономиката и бизнеса. За съжаление, въпреки всички усилия, те не успяват да получат разрешение за снимане там и продукцията трябвало да прояви креативност, за да измисли подобно място.
За тяхно щастие Мадрид има много исторически сгради, които си приличат, а Испанският национален съвет за научни изследвания (CSIS) бил идеален за целта. Нуждаели се само от разрешение да заснемат няколко сцени навън, тъй като останалите кадри били направени в студио.

Сериалът е трябвало да се нарича "Изгнаниците".

Едно от най-важните неща при изграждането на концепция за шоу, е неговото заглавие. То трябва да бъде закачливо с определен нюх, за да се запомни лесно. Оригиналното заглавие на поредицата е La Casa de Papel на испански и въпреки че звучи перфектно, това не бил първият избор на сценаристите.
Създателят Алекс Пина е избрал заглавието Los Desahuciados, което в превод означава "Изгнаниците". По-късно било решено шоуто да бъде наречено La Casa de Papel,  тъй като началната сцена, в която актьорският състав ограбва Кралския монетен двор, по същество не е нищо повече от „къща от хартия". 

Английското заглавие не е директен превод.

Когато заглавието La Casa De Papel било поставено в Netflix, трябвало да се вземе решение за друго заглавие за англоезичната публика. Money Heist дори не е близко до испанското заглавие. В директен превод от испански сериалът трябва да се казва The House of Paper.
Логиката зад заглавието Money Heist  е, че героите са били замесени в обир в Кралския монетен двор, където са откраднали пари, но все пак името си остава противоречиво.

Сценаристите не планират историята предварително.

Някои сериали са написани докрай, дори преди да се излъчи пилотният епизод. Не така стоят нещата с Money Heist, тъй като сценаристите са пишели в движение.
Тяхната философия е, че искат да видят как публиката реагира на определени неща и сцени и след това решават какво ще правят по-нататък, което е напълно рискован, но вълнуващ начин за развитие на толкова популярно шоу като това. Очарователно е да се мисли, че актьорите нямат представа какво точно ще донесат следващите епизоди за техния герой, което се случва с Алба Флорес, която нямала представа за неизбежната съдба на Найроби до последната минута.

Първоначално премиерата на шоуто била през май 2017 г. и рейтингите били обещаващо високи, но с течение на времето рейтингите започнаха да падат и големият финал се провалил. С по-малко от половината от началния брой от четири милиона зрители, шоуто било на път да бъде отменено, когато Netflix идва на помощ.
Популярността нараснала с такава драстична скорост, че нямало съмнение за трети и четвърти сезон, тъй като шоуто придобива световна слава.

Използвани са стотици червени гащеризони.

Освен маската на Дали, Money Heist популяризира впечатляващите червени гащеризони, които крадците и заложниците носят в шоуто. Няма да е изненадващо в обозримо бъдеще да видите фенове носещи тези тоалети.
Дизайнерът на костюми Карлоз Диез се заема с работата си по тях, тъй като не само трябвало да гарантира, че необходимите хора в актьорския състав винаги ще имат свежи запаси от червените гащеризони, но също така трябвало непрекъснато да подменя стотици от тях като сериите напредвали. Над 600 гащеризона са направени специално за шоуто, тъй като обирджиите са склонни да преминават през тях бързо, като се има предвид колко куршума трябва да избягват на дневна база.

Токио не е била предвидена за разказвач.

На мен вече ми е трудно да си представя различен разказвач на епизодите от гласа на Токио. Тя затвърди мястото си на надежден глас, който зрителите могат да слушат дори и в най-разочароващите моменти.
Това обаче не било търсен ефект от екипа, а промяна в последната минута, която издига ролята на Токио.
Първоначално режисьорите искали професорът да разкаже целия сериал, но се отказали, когато разбрали колко доминиран от мъжете е актьорският състав. Те също така не искали да добавят повече известност към героя, който вече играе толкова важна роля в серала.

Това е най-гледаното шоу на Netflix за 2020 г.

Money Heist  изминава дълъг път от това да бъде неясно местно предаване, което почти било отменено, до това да бъде най-гледаното шоу на Netflix за 2020 г. Сериалът бил излъчен 65 милиона пъти през 2020 г., което е доказателство за международната му популярност според The Independent. Представи ли краят удоволствие и удовлетворение на феновете си - всеки може да каже спрямо себе си.

Необходим бил актьор с отвратителен смях

Това, с което ще свързвам образа на Денвър, е неговият смях.
Може би смехът му перфектно обобщава неговата личност. Дори и да не се налага да говори, винаги ще го разпозная по смеха.
Неговият смях всъщност е преднамерен, тъй като екипът зад шоуто искал да излъчи някой, чиято личност ще съответства на тяхната предвидена версия на героя. Сценарият, изпратен по време на поканата за кастинг, споменава, че актьорът, който играе Денвър, трябва да може да се разсмее, а Хайме Лоренте за щастие бил повече от готов да поеме това предизвикателство.

Артуро държеше автентичен огнехвъргач

Ще ми е нужно време, за да забравя напрегнатото противопоставяне между Артуро и съпротивата. Цялата сцена отнема няколко седмици за заснемане, тъй като сложните ъгли и броят на оръжията, присъстващи на снимачната площадка, означавали, че всеки трябва да бъде най-добрият по всяко време.
Енрике Арсе, актьорът, който играе Артуро, всъщност трябвало да използва истински огнехвъргач по време на сцената, в която върви към крадците в тесния коридор. Това е впечатляващ подвиг, като се има предвид как затвореното пространство оказва влияние на топлината от пламъците.