Линда – музата на Пол Маккартни

  • Сподели:
Линда – музата на Пол Маккартни

Линда Маккартни не е просто жената на Пол Маккартни или пък майката на Стела Маккартни, а е изключителен фотограф и музикант. Тя е жената, която стои зад вдъхновението на легенадарния бийтълс. Уви, тежката диагноза рак на гърдата отнема живота й на 17 април 1998 година. “Тя беше най-милата жена, която някога съм срещал”, казва няколко дни след загубата й Пол Маккартни.

Линда Маккартни работи като професионален фотограф от средата на 60-те години. Нейните снимки са като хроника на музикалната революция на десетилетието. Тя снима емблематични музиканти, включително The Rolling Stones, Otis Redding, B.B. King, The Doors, The Grateful Dead, Frank Zappa, The Beach Boys, The Who, Cream, The Kinks, Traffic, The Byrds и Jimi Hendrix, като ги улавя в специални моменти, затова и снимките й са едни от най-търсените по цял свят. Тя е първата жена, която заснема корица на списание Rolling Stone, която включва Ерик Клептън. Това се случва на11 май 1968 г.

През 1967 г., след като е обявена за фотограф на годината в Щатите, Линда заминава за Лондон за професионален ангажимент и там среща Пол Маккартни. Две години по-късно се женят, на 12 март 1969 г. По това време Маккартни издава първия си солов албум, а след това създава и група Wings, в която Линда става вокалист и свири на кийборд. Докато е в бандата тя документира своите пътувания и семеен живот на сцената и извън нея. Продължава да пише и записва няколко свои песни, включително Seaside Woman, издадена през 1977 г.

През 1989 г. Линда започва да развива другата си страст - да спасява живота на животните чрез популяризиране на вегетарианския начин на живот, който тя и Пол приемат отдавна. Първите й две вегетариански готварски книги, Linda McCartney’s Home Cooking и Linda’s Kitchen стават международни бестселъри.

Извън работата си като фотограф, борец за животните, автор на готварски книги, музикант и вегетариански пионер, Линда споделя, че най-голямото й постижение са четирите й деца, които създават с Пол: Хедър, Мери, Стела и Джеймс.