Любопитни факти за котките, които може би не знаете

  • Сподели:
Любопитни факти за котките, които може би не знаете

Интересно е да разговаряш за котки с хора, които не са се докосвали до тези дълбокомислени създания. Обикновено от тези непосветени в тайнството на котешкия свят люде, можете да чуете всякакви безумства от сорта на това, че котките не могат да бъдат възпитани, защото са глупави или че (видиш ли) всички били зли.

Ако бях котка, определено щеше да ми настръхне козината от тези безпочвени лъжи и щях да маркирам обувките на автора им. Разбира се, най-любимите, защото щях да съм достатъчно умна, за да разбера кои са те.

Вижте някои любопитни факти, които ще ви помогнат да опознаете малко повече това удивително творение на природата:

Котките също се грижат за нас

Не, котките не са егоисти и не обичат единствено дома и себе си. Те носят плячка на стопаните си (уловена мишка или просто играчка), за да се погрижат за тях. Споделят улова, което е знак за обща принадлежност. Добре дошли в прайда!

Намигането им е любов

Когато котката ви гледа в очите и мига бавно (или намига бавно), това е сигурен знак, че сте се настанили в сърцето й. Тя ви вярва и ви приема като приятел.

Мълчанието им е избор

Проучване показва, че котките са повече от способни да разпознават гласовете на стопаните си, но просто понякога избират да ги игнорират. А вие винаги ли отговаряте, когато ви викат?

Хигиената е повече от важна

Всички знаем, че котките са изключително чисти животни. Любопитното тук е, че те не просто прекарват време в миене, а прекарват повече от половината си будуване в този ритуал на красотата. Ако сте късметлии, любимецът ще ви направи част от този ритуал, който ще представлява един чудесен релаксиращ масаж. Навъртайте се покрай него в тези часове, може да ви провърви!

Сериозно - котката лекува!

Честотата, на която мърка домашната котка е същата като тази, при която мускулите и костите започват да се възстановяват. Мъркането е същински пример за това как любовта лекува. Обичайте животното и то ще ви се отблагодари!

Котките мяучат на… нас

Мяукането не е способ за комуникация между себеподобни. Помежду си котките разговарят с мъркане, съскане, плюене. Мяукането е езикът, който използват, за да общуват с хората. Не били умни!

Усещат настроенията ни

Тези пухкави изкушения имат когнитивната способност да разграничават нашите настроения и чувства. А как можеш да разпознаеш нещо, което не притежаваш? Следователно - животните изпитват чувства. На повечето от нас не ни трябват научни факти, за да вярваме в това истински, нали?

Сънуват…

Всеизвестен факт е, че кучетата сънуват. По-малко известен е обаче, че и котките го правят. Сигурно сънуват интересни неща. Защо иначе ще прекарват такъв голям процент от живота си в сън?

И разсъждават рационално

Социалната интелигентност на котките е по-ниска от тази на кучетата, но за сметка на това пък са способни да разрешават по-трудни познавателни задачи. Може би все пак тук не става дума за ниска или по-ниска социална интелигентност, а за избирателност и осъзнат избор. Дали?

И нека да добавим един неоспорим последен факт - всяко същество е различно. Понякога и твърдения като гореизброените отиват в графата "false" и ни хващат леко off-guard. Тогава не остава друго, освен да се доверим на собствената си преценка и усет. Каквото и да правим, със сигурност няма да сгрешим, ако изберем да подходим с любов. Сякаш тя е най-точният наръчник…