Любовната химия и глупостите, които правим от любов

  • Сподели:
Любовната химия и глупостите, които правим от любов

"Да изгубиш баланса си заради любов често е част от балансирания начин на живот." - Елизабет Гилбърт, американска писателка, в книгата "Яж, моли се и обичай". 

Любовта от пръв поглед съществува и пърхането на пеперудите в стомаха е обяснено научно (с химични процеси в организма) още преди доста години.

Двама души се срещат, поглеждат се в очите и осъзнават, че са родени един за друг. Усещането, че човекът срещу нас не е случаен, а с главна роля в живота ни, е сред най-разтърсващите и красиви чувства, които можем да изпитаме.

Първото мнение, което си изграждаме за някого, най-често е и най-вярното.

Не само погледът – тялото сканира другия за съвместимост, според поведенчески експерти, които твърдят още: от първите минути на едно запознанство може да се разбере доколко двойката ще се сближи и как ще продъли връзката след време.

Когато се влюбим от пръв поглед, ставаме неузнаваеми: зачервяваме се от кръвта, нахлула в лицето, зениците се разширяват, дишането става учестено, ръцете ни се потят, сърцето бие лудо... Обяснението е в хормона окситоцин, който се повишава, увеличава се и притокът на адреналин, прехвърчат феромони, привличането се засилва...

Но никой може да обясни щурите неща, които правим, когато сме влюбени!

Всъщност често, когато на едната страна й пука повече, отколкото на другата, може да прекали с множество жестове на внимание, подаръци, глезотии... Наистина, любовта е сляпа, но това не й пречи да ни кара да правим глупости. Любовта е... лудост!

Следните 5 неща са присъщи на много влюбени, но ето защо е добре да се избягват или поне да не се прекалява с тях:

1. Харчене на луди пари за подаръци

Много мъже мислят, че скъпите подаръци са гаранция за щастлива любов - колкото повече, толкова по-силно привличане, колкото по-скъпи и изчанчени, толкова по-страстно продължение. Но знаем, че не е точно така.

Разбира се, има и момичета, при които тази формула действа, но в мига, в който подаръците секнат, приключва и вниманието от тяхна страна.

Харченето на луди пари с идеята, че това е най-прекият път към сърцето на любимата/любимия, не изчерпва начините да изразим любовта си и е съвсем недостатъчен – нужен е още умел подход, уважение, хумор, топлота, общуване, което носи радост...

2. Имитиране на любимото същество, за да се отъждествите с него

Едно от най-жалките неща, които може да си причини човек, е да се превърне в придатък на гаджето си и да изгуби своята идентичност в желанието си да се хареса. Започва да слуша същата музика като нея/него, да се облича по подобен начин, да се интересува от всичко, което вълнува и другия, да го следва като негова сянка, докато се обезличи.

Да наподобяваш половинката си, освен че е неприятно, погледнато отстрани, е и пагубно за връзката – нали човек се влюбва в някого, защото двамата са различни... Кой би излизал със своя клонинг?

3. Татуировки с името на половинката

Да си татуираш името на любимия не е особено умно - какво следва, когато се скарате, например със скандал, и не искате да го чуете и видите повече? Всеки път, когато погледнете надписа върху кожата си, ще ви напомня за разочарованието, което сте изпитали в тази любовна връзка.

Свидетели сме на много подобни примери – дори сред звездите. Актрисата Ева Лонгория заличи татуировката nine ("девет") от врата си, за да не й напомня за бившия й съпруг – баскетболната звезда с номер 9 Тони Паркър. Колежката й Мелани Грифит пък може би още носи името "Антонио" (Бандерас), оградено със сърчице, гравирано на ръката й, а двамата вече са разведени...

4. Подозрителни и обсебени

Преследването, проверките на неговия/нейния мейл и телефонни разговори, на профила му в социалните мрежи и дори следенето на живо са по-скоро сценарий на история за любов, изродена в болезнена ревност. Къде останаха чистите чувства, доверието и уважението?

Тук става въпрос и за самоуважение - ако сте прекалено подозрителни и прекалявате с проследяването на неговия/нейния личен живот, значи не очаквате, че сте достойни за чисти и нормални отношения без лъжи.

5. Псевдо романтични жестове

В романтиката няма нищо лошо, лошото е в прекаляването. Познаваме момичета, които се просълзяват от романтични филми и се опитват да копират фрази и сцени от тях в живота с идеята, че това е оригинално и ще подправи връзката им с доза сантимент.

Разбира се, има и много романтични господа, които поръчват серенади, купуват букети в заведения... Така разбират любовта. Само че връзката е нещо лично, между двама, и преекспонирането на някои детайли в нея, както и парадирането с романтични жестове може да доведе до комични ситуации и в крайна сметка, изглежда тъпо.

Важна и тук е мярката, както и във всичко, което правим.