Мъдри съвети за жените, минали 30-те

  • Сподели:
Мъдри съвети за жените, минали 30-те

30-те години обикновено са възраст, в която жените порастват, започват да гледат на живота по друг начин, помъдряват. Но това не става изведнъж и почти винаги е съпътствано от някакво разтърсващо събитие, след което няма друг избор, освен да си вземете поука.

Има обаче неща, свързани с начина на живот, които може да промените. В противен случай сигурно ще съжалявате, когато навършите 40 г. и върнете лентата назад. Това съветва в lifehack.org 40-годишната Уенди Редън - разведена майка на две деца.

1. Обичайте се такива, каквито сте - с положителните и отрицателните черти в характера

Само по този начин ще може да избегнете вземането на грешни решения. Освен това, когато се научите да обичате самите себе си, ще бъдете в състояние да приемете и тези около вас – нещо много важно за здрава връзка.

2. Обогатете душата, отдавайки се на хобито си

Ако пък не знаете какво ви радва най-много, пробвайте нови и нови неща, докато не откриете това, което ви дава свобода и вдъхновение.

3. Намерете опора - в приятели или роднини

Само така ще намирате по-лесно решение на проблемите си от духовно или материално естество.

4. Бъдете откровени и не си слагайте усмихната маска всеки път, когато преживявате трудни моменти

Защото честността е най-правилната политика, а разкриването на проблемите пред другите ви прави да изглеждате искрени в техните очи.

5. Живейте за себе си

Не си губете времето да решавате чужди проблеми - така не само, че няма да направите никого щастлив, но и ще усложните много живота си. Започнете да вземате решения, които ще направят щастливи вас. Тогава ще се изненадате колко много по-лесно ще ви бъде.

6. Спрете да отстъпвате от вашите желания, заради общото благо

Правенето на компромиси е неизменна част от взаимоотношенията с околните, но само тогава, когато са взаимни. Ако поставяте желанията на другите винаги над своите, май е време да си зададете въпроса: "Тази връзка заслужава ли си?"

7. Пътувайте повече

Защото не материалните неща, а спомените са тези, които остават и имат значение.

8. Сложете край на постоянните тревоги, защото в това просто няма смисъл

Ако успеете, ще видите, че нещата така или иначе ще се оправят и че не е необходимо да се притеснявате за начина, по който това ще стане.

9. Не сравнявайте живота си с този на другите, защото така може да се депресирате (особено, ако го правите с известни личности) и да започнете да се подценявате

Винаги ще има хора, които са по-добре материално, по-умни и по-красиви от вас - това е факт, който трябва да приемете. Всеки път, когато започнете да сравнявате, мислете за нещата, които правят вас самите щастливи и за които сте благодарни, че ги има. Това помага да пренаредите мислите си.

10. Забравете за очакванията относно перфектния мъж - принцът на бял кон не съществува

Ще живеете пълноценно само тогава, когато осъзнаете, че може да мечтаете, без да очаквате хората да се държат по определен начин.

11. Живейте за работата, а не работете, за да оцелеете

Защото е важно това, което правите да ви удовлетворява. Ако не ви харесва работата, търсете нови предизвикателства, докато не откриете вашето професионално "аз". Само тогава ще разберете смисъла на фразата "живея за работата", а именно - да уважавате собствения си избор.
Много хора работят неща, които мразят, но го правят, за да живеят. Истината е обаче, че такъв живот краде щастието.

12. Пестете парите си - нещо, което младите не правят по принцип

Важно е обаче винаги да имате скътани "бели пари за черни дни", както се казва в народната поговорка. Така ще се чувствате по-спокойни. Може да вземете пример от родителите, баба и дядо - все хора, които цял живот са спестявали не само, за да имат спокоен живот на старини, но и за да помагат на деца и внуци, когато се наложи.

13. Помагайте повече на другите

Когато правите нещо за някого, забравяте за собствените си проблеми, поне за малко. Ако го правите от чисто сърце и без да очаквате някаква награда, ще откриете, че собственият ви живот става по-добър. Може да станете доброволка в благотворителна организация, да дарявате за бедните или просто да помогнете на близък приятел, който преживява тежки времена.

14. Прощавайте на себе си и на другите

Спрете да се самообвинявате или да обвинявате определени хора за нещата, които ви се случват.
Да се научите на прошка е нещо, което няма да стане изведнъж. Ако успеете обаче да го постигнете, ще се почувствате освободени от всякакви негативни емоции. Тогава ще осъзнаете, че животът е все още прекрасен.

15. Спрете да си губите времето с негативни личности (колеги или роднини)

Така ще се отървете от отрицателното им въздействие и ще подобрите съществуването си. И не забравяйте - винаги може да намерите правилните приятели, с които да прекарвате повече от времето си.

16. Научете се да казвате "не", без да се обяснявате

И отново - защото е невъзможно да ощастливите всички. Просто нямате желание да обяснявате защо отказвате да направите нещо за някого и точка. Ако сте уверени във вашето "не", другите ще приемат отказа по-лесно.

17. Помислете два пъти, преди да кажете "да" на приятеля си

Защото е много лесно да се хванете в капана на собствените чувства. Ако усещате, че искате нещо повече от партньора си, не се съгласявайте на брак. И не си мислете, че нещата ще се оправят с времето, защото ще стане точно обратното - ситуацията ще се влоши. Чувствате ли, че връзката ви няма да трае дълго, запитайте се дали това е правилният човек. Повярвайте - много по-лесно е да прекратите взаимоотношенията си, когато не са станали прекалено сериозни - брак, деца и т.н.

18. Наслаждавайте се на малките неща в живота

С напредването на технологиите става все по-трудно да се "изключите", макар и за миг, за да се насладите на истинските неща - изгревите, залезите, звездите, луната, аромата на цветята… Поспрете за малко и обърнете внимание на заобикалящата ви природа. Ходете по-често на море и планина - това успокоява и прави хората по-щастливи.

19. Спрете да се притеснявате за това какво другите мислят за вас

Бъдете себе си, престанете да се опитвате да угодите на всички и правете нещата по свой начин, а не според нечии чужди очаквания. Само така ще бъдете истински мотивирани, а животът - много по-лесен.

20. Приемете промените

Те са единственото нещо, на което може да разчитате със сигурност. И колкото по-рано разберете този факт, толкова по-лесно ще ви бъде да се справяте с предизвикателствата. Освен това, ще бъдете винаги готови да посрещнете изненадите, които животът поднася.