Мъжка клюкарка - това е призвание

  • Сподели:
Мъжка клюкарка - това е призвание

Провокорина съм! О, как съм провокирана. Сърбят ме пръстите да пиша за т.нар. "мъжка клюкарка в офиса". Нали не си въобразявате, че това е само женска роля. О, не. Никак даже! Тя перфектно може да бъде изиграна и от представители на "силния пол". Ох, само колко е силен този пол.

Не ви будалкам. "Мъжката клюкарка" би могла да бъде "мачо"- в истинския смисъл на тази дума. Едър, висок, дори доста висок. С мъжествен, плътен, вледеняващ глас. Тембър на ръмжащ мечок, примерно: изискващ, груб, арогантен или направо "каруцарски"!

И не е задължително да е незрял или младеж, лутащ се в личното, професионално или сексуално израстване. Или новакът във фирмата, който не е усетил още "задушевния микроклимат в колектива", който иска да изпъкне, да привлече внимание, да се утвърди на всяка цена, независимо под каква форма и с какви средства.

Съвсем спокойно може да е мъж около 50-те, за който съвсем логично се предполага, че е "мъж на място" (поне моята представа е такава) - адекватен, категоричен, баща и партнъор, който отдавна е оценил личното пространство, достойнство и мнение, които се отстояват и защитават, а чуждите такива - зачитат.

Може да е "дясната ръка" на шефа, или лявата. По-скоро и двете! В работата и извън нея. В колата, вкъщи, на партито. Навсякъде и по всяко време. Неговите очи и уши. Всичко виждат и чуват. Истински радари. Камерите и записващите устройства "ряпа да ядат".

Знае се кой минава по коридора (дори и при затворена врата). По токчетата или липсата на такива, явно разпознава дори по парфюма! Кой е в тоалетната. Е, ама за кой път вече е в тоалетната. Кой идва навреме. Кой си тръгва навреме. Кой обядва, кой - не обядва. Какво обядва. Кой къде е бил засечен, с кого.

Кой работи много. Кой не се труди достатъчно, ама разбира се. Кой колко пари взима. Ама защо толкова получава.

Как разбира "мъжката клюкарка" - само от работата на другите. Компетентна е по всякакви и всички въпроси. Професионални, лични, любовни, интимни, физиологични дори. Безценен кадър, да видите. Лоялен, инициативен, креативен, истински професионалист.

"Мъжката клюкарка" не е длъжност, това е призвание.