Минимализмът като начин на живот

  • Сподели:
Минимализмът като начин на живот

Идеята за по-прост живот съществува от хиляди години. Но модерното минималистично движение започва към 2006 г. покрай известни блогъри. Те акцентират върху това как можем да постигнем повече и да живеем по-добре, ако се фокусираме върху по-малко неща.

Според минималистите, като премахнем неща от живота си, които не ни доставят някаква стойност или не ни правят щастливи, можем да достигнем до доста предимства - финансова независимост, по-малко стрес, помага ни да изясним целите си, освобождава време за семейството и приятелите. Но само ние можем да решим кое да изхвърлим и кое да задържим.

Докато навсякъде се опитват да ни продадат нещо, за да ни доставят чувството, че сме важни, успели, желани, то минималистите ни съветват да опростим живота си. Макар че хората често смятат минимализма за нещо крайно, представят си, че трябва да се лишат от любимите си вещи, истината не е такава. Идеята е да запазим нещата, които са ни потребни. Това не значи, че ако нуждите и вкусовете ни се променят, няма да си добавим нови предмети и няма да премахнем стари от списъка, когато не ги ползваме вече. Всъщност, ако изхвърлим вещи, които ни доставят удоволствие, сме сгрешили.

Всичко започва с материални неща, но не спира дотам. Хубаво е да се замислим колко време прекарваме в правене на неща, за които не ни пука. Ако не отделим време да изясним собствените си ценности и да създадем своя дефиниция за успех, някой друг ще го направи вместо нас. В един момент всички ще се стремим да живеем в една и съща къща и да носим един и същи дрехи, защото те са били подбрани за реклама.

Първа стъпка

Премахнете всички предмети, които не ползвате. Изхвърлете всички дрехи, които не носите. Добра идея е да ги дарите. Тъй като някой може да има нужда от тях. Ако ви се струва крайно, можете да съберете вещите, които смятате, че не са ви нужни и да ги приберете в кашони. Ако след месец не са ви залипсвали, значи сте подбрали правилните вещи.

Втора стъпка

Внимавайте какво си купувате. От момента, в който сте решили, че ще тръгнете по този път, си направете навик да обмисляте всяка покупка. Нима тази тениска от десет лева наистина ви харесва? Или просто се опитвате са се възползвате от промоцията. Съветът ми е да си купувате по-скъпи и по-качествени вещи, за да можете да ги ползвате по-дълго и те все още да изглеждат добре.

Трета стъпка

Разчистете най-накрая десктопа, пощата, изтрийте излишните снимки от социалните мрежи. Дори можете да махнете следенето на някои канали в Youtube. Отделете време да пренаредите всички онези дребни неща, които все отлагате, но често забавят или спъват работата ви.

Четвърта стъпка

Разчистете графика си. Това включва да откажете някое излизане, което не допринася на развитието ви и на добрите усещания. Значи да напазарувате повече, за да не губите време в магазина всеки ден. Или просто да се откажете от милионите дребни неща, които правите, за сметка на истинската си страст или на заслужена почивка.

Може и да не искате да се наречете някога минималист, но въпреки това си заслужава да опознаете концепцията, чрез която можете да правите по-съзнателни решения в живота си.