Модерното лице на Истанбул

  • Сподели:
Модерното лице на Истанбул

Като запален пътешественик, обиколил почти цяла Европа, сигурно ще ви изненадам, споделяйки, че една от любимите ми дестинации е Истанбул. Мнозина, докоснали се до космополитния град ще се съгласят, че колкото и пъти да си ходил там, винаги има нещо ново и различно, което не си посещавал досега.

Почти съм сигурна, че други вече клатят скептично глава и промърворват „Нали съм ходил веднъж... преди 20 години? Какво толкова би могло да се види?” Преди да ви покажа модерното лице на Истанбул ще споделя, че моето първо пътуване до там беше с ветроходна яхта преди повече от две десетилетия и освен прословутия покрит пазар Капалъ Чарши (Kapalıçarşı), не си спомням кой знае какво друго.

Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул

Едно от най-подходящите годишни времена за посещение на многомилионния град е „сезонът на лалетата”, както наричат онзи период, когато Истанбул е застлан с килим от пъстроцветни лалета.

Ето пак, почти чувам скептиците да промърворват, че Холандия е страната на лалетата. Малцина обаче знаят, че родината на това нежно пролетно цвете е Персия и далеч преди Нидерландския златен век, когато се развива истинска „мания по лалетата”, те стават любими цветя на турските султани.

Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул

Казват, че както паунът няма песен, но смайва с пъстрото си оперение, така и лалето няма аромат, ала пленява с красивите си цветове. Именно на този магнетизъм и завладяващо въздействие на цветовете залага Истанбулската община, организирайки за девети поред път Фестивала на лалето.

Тази година в Истанбул са засадени над 20 милиона лалета от 211 вида и освен в големите паркове, като Емирган, Йълдъз и Гюлхане, цветни лехи могат да се видят буквално навсякъде.

Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул

Мнозина предпочитат да съчетаят посещението на Фестивала на лалето с посрещането на най-големия християнски празник и макар силно запленени от гледката на потопения в тази цветна феерия космополитен град, скептиците пак надават глас: „Какво? Великден? В Истанбул? Никога!”

Тук е мястото да спомена, че през 2007 г. авторитетно жури обявява „Свети Стефан” – единствената в света желязна църква, запазена до наши дни, за най-красивия християнски храм в цяла Турция. Решилите да посрещнат Великден там обаче ще останат малко разочаровани, защото храмът вече втора година е затворен, заради цялостна му реставрация.

Ремонтни дейности в момента текат и в църквата „Св. Иван Рилски” към Българската екзархия. Ако все пак сте решили да посрещнете Великден в Истанбул, препоръчвам ви да посетите храма „Свети Георги”, където светата литургия се отслужва лично от Вселенския патриарх.

Модерното лице на Истанбул

Негово Всесветейшество Вартоломей I – Вселенски патриарх и духовен водач на около 300 милиона православни християни по света.

Модерното лице на Истанбул

Ако сте били многократно в Истанбул и твърдите, че забележителностите, попадащи в класическия тур на града са ви до болка познати, препоръчвам ви да се отправите към небостъргача „Сапфир”, който със своите 261 метра височина се нарежда сред най-високите сгради в Европа. Освен жилищна част, небостъргачът има и голям търговски център, но онова, което наистина си струва да посетите е 360-градусовата панорамна тераса (Seyir Terası), разположена на 236 метра височина.

Освен да изпиете по чаша ароматно турско кафе, докато се любувате на Истанбул от птичи поглед, тук имате уникалната възможност да полетите с хеликоптер и да разгледате отново основните забележителности на града. Не, не става въпрос за истински полет, а за доста реалистична 4D симулация, която ще ви отведе до Момината кула (Kız Kulesi), църквата-музей „Света София” (Ayasofya), джамията „Сюлеймание” (Süleymaniye Camii), Синята джамия (Sultan Ahmet Camii) и двореца Топкапъ (Topkapı Sarayı).

Ще усетите мъглата, прелитайки на моста над Босфора и пръските вода в краката, спускайки се стремително към водите на протока, ще почувствате пърхането на прилепите, преминавайки през тесните тунели на излизане от водохранилището „Yerebatan Sarnıcı” и ще се озовете насред танцуващите дервиши.

Преди да кацнете отново на покрива на небостъргача, ще се полюбувате на гледката към Златния рог (Haliç) и кулата „Галата” (Galata Kulesi), ще се потопите в атмосферата на площад „Таксим” (Taksim) и нощен Истанбул. 

Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул
Модерното лице на Истанбул

Снимки: Личен архив на автора

Прочетете още пътеписи  в онлайн дневника на Елица Лукова.

Следва продължение ...