#Monday motivation

  • Сподели:
#Monday motivation

Принцеса, булка, писателка. Това са нещата, които исках да "стана" преди двадесет години. И докато годините продължават да минават, между страниците на чисто нов тефтер всеки 31 декември се ражда "човекът, когото искам да бъда", само за да бъде забравен след няколко месеца и заменен от "прясно мляко 1,5%, 6 яйца, 1 хляб".

Експертите твърдят, че до 12-годишна възраст учим само чрез подражанието. "Туитър" ни доказва друго. Оскар Уайлд ни е посъветвал да бъдем себе си, защото всички останали са вече заети. Днес никой не се интересува от Уайлд. Мистър Грей всъщност е мистериозен милиардер и има най-известната червена стая, не – портрет.

Ако си зададем въпроса какво е искал да каже авторът, ще открием, че Майкъл Джексън, Махатма Ганди и Мечо Пух са имали сходни виждания за света. Съвсем скоро очаквам на матурата да се падне тема като: "Любовта те прави по-велик и промяната като движеща сила – основни мотиви в творчеството на Джексън, Ганди и Милн".

Един определен мобилен оператор смята, че има причина да започваме диета в понеделник. Може би са прави, а може би просто искаме да компенсираме преяждането през уикенда (петък вечер ми е "cheat day"). И в двата случая, сутрешното кафе в неделя по обяд често ни мотивира да започнем от утре. Важно е обаче и какво задвижва двигателя на съществуването ни след като изпием кафето.

Каква е личността, която искаме да бъдем? Какво яде? Тренира ли? Има ли много приятели? Какво обича повече – книгите или филмите; кучета или котки? Какво работи? Какво прави след работа? Как би реагирала в подобна ситуация? Много ли се различаваме от нея? Каквото и да говорят, полезно е да си задаваме въпроси, а понякога и да си отговаряме.

Хораций ни съветва да не отлагаме днешната работа, докато Томас Мърфи твърди, че винаги можем да пратим някой по дяволите и утре. В крайна сметка, работата си е работа и все някога трябва да се свърши. Така мислят повечето от нас, вероятно същите, които ще се оправдаят с липса на време, пари или достатъчна подготовка. Някой някога трябва да е подчертал необходимостта сами да си даваме съвети, при условие, че ги следваме след това.

Независима, грижовна, силна. Това е не коя, а каква искам да бъда. Колкото повече минават годините, толкова повече осъзнаваме, че не е толкова важно кои, а какви сме станали. Джон Ленън ги е разбирал тези неща. Жалко, че следващият му извод е, че него не го разбират. И макар че сме почти в средата на годината, да се надяваме, че този път човекът, в когото искаме да се превърнем няма да бъдем заменен от списъци за покупки.

При всички положения трябва да признаем, че в понеделниците има определена магия. На сряда и четвъртък им е писано да обявяват капитулация. Поне петък не носи въпроси, а голяма купа пуканки и филм, който си гледал вече десетина пъти. Поражението има своите преимущества, все пак, то предшества всяко ново начало. Би било чудесно да можем да си наемем мобилен оператор за личен психолог.