Монолог на една домакиня по време на извънредно положение

  • Сподели:
Монолог на една домакиня по време на извънредно положение

Супер, днес е осми март! Ще се наконтя и ще отида на женско парти с колежките. О, не! Настъпи неочакван обрат. Вместо зюмбюл от децата и карамфил от шефа - получих поставяне под карантина.

Жалко... сега няма кой да види новите ми обувки. Но ще си бъда вкъщи, ще чета книги, ще гледам романтични филми и ще спя до късно. Няма да се чудя какво да облека. Край на воденето на училище и дългите сълзливи раздели пред детската градина. Няма срокове и забързани графици. Само аз, изолацията и децата.

Седмица по-късно: Леле! Изчерпаха ми се идеите за рецепти и занимания. Не ми се пере, чисти и готви! А и децата пощуряха… направо се побърквам. Вдигни, сложи, измий, дезинфекцирай, пак сложи… Не е истина! Тези благоухания тип "градски кенеф" от тоалетната ли идват?

Ооо, дистанционно обучение, това вече е друго нещо, поне ще има какво да правят. Стига бе! Тази платформа, онзи месинджър, хиляда вайбър съобщения и зум. Нямам сили. Включи, изключи, изпрати, върни. Бъг в системата и айде пак отказ от регистрация. Стискам зъби и броя до десет.

И след още време... Е, не успях с книгата и тази седмица, може би другата. Боже приличам на пришълеца - чорлава, небоядисана, с изрязани до дъно нокти и вмирисана на спирт. Ох! Как искам една сауна с аромат на лавандула...

Омръзна ми тази пижама, искам си роклите и шопинга, и обедните почивки. Цък, цък, цък - стрелките не мърдат... Сериал ли е това? И се заглеждам! Е, ако започна и да страдам за главната героиня, значи работата не е на добре. Дали да си сложа предпазна маска, за да хвърля боклука?...

Комшийката ми маха да пием кафе на терасата, а по телевизията съобщават за поредното удължаване на мерките. Децата фантазират за чудовище, което ще ги изяде, ако излязат навън. Какво да правя с отпуската? Май трябва да си пусна неплатен.

Излизам на балкона и виждам навсякъде пъстроцветна красота. Слънце и небе. Можеше да сме на семейна почивка в Гърция и да тичаме по плажа - щастливи и волни... Дали светът ще се съхрани, за да може да го видим?

Боже, манджата ми загоря! Трябва да се стегна, да си взема душ и да си изчистя краката. Ама може и после... цял ден съм вкъщи - има време за всичко! Сериалът почна... Дали да не взема да пренаредя гардероба?

На два метра един от друг, казват по радиото. Сексът е мираж... Май за сега е по-добре да не свалям пижамата...