Морихей Уешиба: Който не владее нищо, той владее всичко

  • Сподели:
Морихей Уешиба: Който не владее нищо, той владее всичко

Морихей Уешиба (1883 - 1969) е майстор на бойните изкуства и създател на айкидо - съвременно японско бойно изкуство (гендай будо). Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване.

HighViewArt.com подбра 10 любими цитати от Морихей Уешиба, който е по-известен с името О Сенсей (Великият учител):

1. "Всеки човек, появяващ се в нашия живот, е учител. Някой ни учи да бъдем по-силни, някой ни учи да прощаваме, някой да бъдем щастливи и да се радваме всеки ден. Някой въобще не ни учи – просто ни пречупва, но и от това получаваме опит. Цени всеки човек, даже ако се е появил само за миг, това не е случайно."

2. "Неуспехът е от жизнено значение за успеха – всяка грешка ни учи на нещо."

3. "Съзерцавай устройството на този свят, слушай думите на мъдрите и взимай всичко красиво и добро като свое. Опирайки се на това, отворете своя собствена врата към истината. Не пренебрегвайте истината, която е право пред теб. Изучавай течението на водата в ручея, плавно и свободно обгръщащо камъните. Учете също и от свещените книги и помъдрелите хора. Всичко около теб - даже горите, реките, тревите и дърветата трябва да бъдат твои учители."

4. "Дръжте ума си светъл и ясен като огромното небе, огромен океан, и най-високия връх, изпразнен от мисли. Винаги дръжте тялото си пълно със светлина и топлина. Напълнете себе си силата на мъдрост и просветление."

5. "За да стигне до върховната истина, трябва непрекъснато и с цялото си сърце да търсите искреност."

6. "Във всеки има дух, който е нужно да се усъвършенства; тяло, което трябва да бъде тренирано; и път, който трябва да бъде преминат."

7. "Великият път е всъщност отсъствие на път."

8. "Не гледайте на този свят със страх и отвращение. Чувствайте се свободни да гледате в лицето на това, което ти предлагат боговете."

9. "Всички неща, материалните и духовните, произлизат от един Източник и са свързани, сякаш са едно семейство. Цялото минало, настояще и бъдеще се съдържат в силата на Живота. Вселената се е появила и развила от един Източник и ние сме се развили посредством оптималния процес на обединяване и хармонизиране."

10. "Конфликтът между материалната и духовната наука причинява физическо и умствено изтощение, но когато материята и духът са хармонизирани, всичкият стрес и умора изчезват."