Мултитаскинг

  • Сподели:
Мултитаскинг

Определяш ли се като мултитаскър?

С какво друго се занимаваш, докато четеш тази статия?

• следиш новините по телевизията?
• говориш по телефона?
• пращаш смс на приятел?

Този вид разпределеност на вниманието става все по-полулярно в съвременния свят, особено сред младежите. Изследвания на фондацията "Кайзер" показват, че средно дневното време, прекарано от децата между 8 и 18 години в мултимедиен мултиктаскинг е около 7 часа и 38 минути.

От една страна мултитаскингът ни дава възможност да се справяме едновременно с различни задачи. На работното място или в дома често има истинска необходимост от такива умения. От друга страна - съществуват изследвания, като например на учени от Станфорд, които показват, че хората, които са мултитаскъри страдат от по-слаб самоконтрол.

Стотици студенти отговарят на въпросите "Колко време ползват дадена медия дневно" и "Колко време ползват симултанно два или повече канала". По този начин се калкулира индивидуален показател за това доколко мултитаскингът се е внедрил в стила на живот на дадено лице.

Изглежда, че лицата, ползващи по-продължително време медиен мултитаскинг са по-податливи на разсейване, по-склонни да четат диагонално, и обратно – лицата, които не прекарват много време в многофункционален режим са по-способни да се фокусират върху важната информация.

Оттук произлизат и два различни стила на контрол на вниманието и обработка на информацията:

- От горе надолу или проактивен - концентриране върху това, което е важно и рестриктиране на ненужното. То произлиза от целенасоченост на мисълта.

- От долу нагоре или реактивен - преглеждане на всичко повърхностно и отдаване на приблизително еднаква тежест на прочетеното. Тук вниманието е привлечено от любопитство към външния свят, от възприятия и навици.

Към кой от двата типа бихте могли да се самоопределите в по-голяма степен?

Съгласно други изследователи от униветситет в Колорадо реактивният контрол е по-адаптивен в динамична среда, където е нужно да се вземат бързи решения.

Разсеяността при мултитаскърите може да се дължи на "глад" към информация и новости или просто да е следствие от факта, че човек трудно се фокусира. Учените посочват, че редуцирането на мултитаскинга, независимо дали е причина за разсеяността или следствие от нея допринася за по-устойчиво внимание.

И в двете позиции има "за" и "против" и както обикновено истината навярно е накъде между тях. Все пак нека не забравяме и източните мъдреци, които казват, че дзен се постига, когато сме изцяло изпълнени с това, което правим – тук и сега.

Още интересни статии на автора може да откриете на Peace-of-mind.info.

Снимка: nonsprecare.it