Намаляване на важността

  • Сподели:
Намаляване на важността

Всички неравновесни чувства и реакции – негодуване, недоволство, раздразнение, безпокойство, вълнение, потиснатост, объркване, отчаяние, страх, жалост, привързаност, копнеж, умиление, идеализиране, преклонение, възторг, разочарование, гордост, високомерие, презрение, отвращение, обида и тъй нататък – са следствие от повишената важност на нещата.

Махалата ви привързват с тези нишки и ви превръщат в марионетка. Да намалите важността не означава да се борите с чувствата си и да се опитвате да ги потиснете. Трябва да отстраните причината – отношението си. Необходимо е да осъзнаете, че важността няма да ви донесе нищо освен проблеми, а после целенасочено да я намалите.

Тълкуване: Проблемите като такива не съществуват – има само изкуствено повишена важност на нещата. Когато човек осъзнае тази илюзорност на проблемите, може целенасочено да намали важността на всичко, което не му дава покой.

Обърнете внимание: Не да го омаловажите, а да намалите значимостта. Да погледнете играта отстрани, трезво и безпристрастно. Като намалите важността, веднага ще влезете в равновесно състояние, а махалата не ще могат да установят контрол върху вас, защото просто няма за какво да се захванат.

Това не означава, че трябва да се превърнете в истукан. Емоциите се раждат от отношението, затова трябва да промените него. Чувствата и емоциите са следствие. А причината е една – важността.

Да предположим, че при мен някой се е родил, умрял или има сватба, или още някакво важно събитие. За мен важно ли е? Не. Безразлично ли ми е? Също не. Схващате ли разликата? Просто не преувеличавам този проблем и не тормозя по този повод себе си и околните. Силното отклонение към външната важност ражда фанатици, а отклонението към вътрешната важност – кретени.

Из "Практически курс по транссърфинг за 78 дни" на Вадим Зеланд.

Снимка: Pinterest.com