Науката на щастието

  • Сподели:
Науката на щастието

Въпреки че щастието може да се чувства като аморфна концепция, науката е изследвала ключови части от опита, като например кои избори, дейности и начини на мислене водят до удовлетворение, често срещани погрешни разбирания за щастието и теории, които могат да обяснят произхода и постигането на благополучие.

Какво прави хората щастливи?

Намирането на удовлетворение и задоволство е непрекъснат процес. Психолозите вече са идентифицирали много от принципите, които помагат на хората по това пътуване.
Щастието включва любопитство и способност за толериране на риск и безпокойство за откриване на нови страсти и аспекти на идентичността. Това включва баланс между моментно удоволствие и дългосрочен стремеж към целите. То се подпомага от приятели и семейство, които могат както да празнуват постиженията си, така и да предоставят подкрепата си след неуспехи. Щастието включва способността да се признава и прегръща всяка емоция, дори и неприятната. Това включва виждане на голямата картина, вместо да се забивате в детайлите. Като цяло да бъдеш щастлив означава да живееш с внимание, смисъл и цел.

Възможно ли е да се намери трайно щастие?

Ключът към щастието през целия живот е да отделяте време за редовно култивиране на малки промени. Включването на навици в ежедневния ви живот, като водене на дневник за благодарност, практикуване на доброта, подхранване на оптимизъм, учене да прощавате, инвестиране във взаимоотношения, намиране на поточни дейности, избягване на прекомерно мислене, наслада от радостите на живота и ангажиране с целите, може да направи щастието постоянен атрибут.

Щастливи ли се раждат хората?

Някои хора естествено са по-оптимистични, позитивни и доволни. Въпреки че генетиката всъщност е ключов фактор за щастието, хората, които гравитират към песимизъм, са в състояние да променят своите възгледи (до известна степен), като преструктурират негативните мисли и предотвратяват самокритиката.

Митове за щастието

Хората често искат да избегнат трудни емоции, затова посягат към бързи решения. Някои типове глезотии (шопинг, угаждане със сладко) осигуряват моментно щастие. И все пак възлагането на всички надежди за щастие върху важни етапи като сключването на брак, спечелването на пари или забогатяването също е подвеждащо. Продължителното щастие се случва, когато инвестираме в значими цели, взаимоотношения и ценности и развиваме умения за преодоляване на страданието.

Кои са най-големите митове за щастието?

Хората често вярват, че постижения като брак и богатство ще донесат трайно щастие, а неблагоприятните преживявания като развод или болест ще донесат непрестанна тъга. Но изследванията разкриват, че изблиците на щастие или тъга, свързани с конкретни събития в живота, са доста кратки. Мисли като „Ще бъда щастлив, когато се оженя" или „Никога няма да се възстановя от тази диагноза" се оказват погрешни схващания.

Могат ли хората да предскажат какво ще ги направи щастливи?

Хората са изненадващо лоши в очакването на бъдещото си щастие. Те са склонни да надценяват колко радостни или разстройващи ще бъдат събитията: повишението няма да осигури безкрайно удовлетворение и раздялата няма да бъде безнадеждно трагична. Хората също така си спомнят преживявания от началото, края и интензивните или „върхови" моменти, а не от преживяването като цяло.

Теории за щастието

Позитивната психология е школа на мисълта, посветена на разбирането, което води хората и общностите да процъфтяват. Пет съгласувани фактора повишават благосъстоянието:
- положителна емоция;
- ангажираност;
- взаимоотношения;
- смисъл;
- постижения. 
Отвъд тези всеобхватни принципи се появиха и специфични модели и концепции.

Всеки индивид се ражда с определена „зададена точка на щастието" или изходно ниво на щастие, показват изследванията. След като преживеят триумфи или трагедии, хората се адаптират към новите си обстоятелства и емоциите им обикновено се връщат към това генетично обусловено ниво на благополучие.

Можете ли да промените зададената си точка?

Ангажираността със състраданието и алтруизма може да ви помогне да нулирате зададената точка за щастие, тъй като чертата, която е най-свързана с дългосрочното повишаване на удовлетвореността от живота. Да помагаш на другите кара човек да бъде по-щастлив, вероятно поради по-високо самочувствие, чувство за собствена стойност или по-дълбоко усещане за цел, усещане, че животът е важен.