Наум Шопов-младши разказва историята на дядо си

  • Сподели:
Наум Шопов-младши разказва историята на дядо си

Едно от безспорно най-вълнуващите заглавия за месец май е „Наум Шопов. Бележки от един живот”, прочетена от неговия внук Наум Шопов-младши, специално за Storytel. Неподправена и искрена история на легендарния актьор е написана от Георги Тошев, по случай 90-годишнината от рождението му. 

"Исках да се приближа до него, да го заговоря. Години наред мечтаех да го разбера или поне за малко да попадна в неговия свят. Наум е човек, който винаги ме е учудвал - с любопитството към живота, с таланта да превъплъщава, с категоричността да отстоява позиции.” - споделя Георги Тошев за биографията. Историята е емоционално запълнена с подбрани биографични фрагменти с изповеди, спомени и размисли на актьора, които вече могат да бъдат чути в Storytel, разказaни от неговия внук.

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 година в гр. Стара Загора в семейство Мара Шопова (по баща Делчева) и Христо Шопов, бежанец от Смърдеш, Костурско. Завършва гимназия в гр. Ст. Загора.  Шопов няма завършено висше образование. Съпруг е на Невена Симеонова, актриса.  Синът му, Христо Шопов, също е известен актьор. Има и дъщеря, Лиза Шопова, също актриса.  През 2007 г. получава награда за цялостно творчество на фестивала „Златен витяз“ в Москва.

Участва в няколко десетки филми и театрални постановки. Най-известните филми, в които се е снимал, са: „Цар и генерал“ (1966), „Случаят Пенлеве“ (1968), „Крадецът на праскови“, „Иконостасът“ (по романа на Димитър Талев „Железният светилник“, режисьори Тодор Динов и Христо Христов), „Инспекторът и нощта“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1970), „Трета след слънцето“ (1975), „Топло“, „Вилна зона“, сериалът „Капитан Петко Войвода“ (1981), „Константин Философ“ (1983), „Граница“, и др.

През 2010 г. е удостоен и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.