Най-полезното умение за щастие

  • Сподели:
Най-полезното умение за щастие

Никога не се отказвайте! Това е най-полезното умение за щастие.

Всеки, който иска да живее по-щастливо, е добре да развива мускулите на устойчивостта. По пътя на щастието не всичко е цветя и рози.

Преживяваме трудни моменти, преминаваме през тежки периоди, изпадаме в кризисни ситуации, сблъскваме се с неизвестното, понасяме загуби…

Животът е като деня и нощта.

Няма човек на земята, който постоянно да е на върха на щастието. Факт.

Затова е важно в подобни моменти да помним, че от нас зависи какво избираме да направим, как избираме да реагираме и как избираме да продължим. Ние разполагаме с този избор и никой не може да ни го отнеме. Никой не може да отнеме правото ни да го направим, освен… Освен самите ние.

Струва си да повторим:

– Най-полезното умение за щастие е никога да не се отказваме от желанията на сърцето и съкровените ни мечти.

Въоръжени с това умение, рано или късно, ще преминем през тъмнината и ще посрещнем зората с усмивка. Ще я посрещнем по-силни и по-щастливи.

Трудностите предизвикват най-доброто у нас и ни предоставят възможност да развиваме най-полезното умение за щастие. Поради тази причина аз предпочитам да гледам на тях като на приятел и ги приветствам.

Нека не храним илюзии, че щастието е лесна работа. Напротив! По-лесно е да сме нещастни и неудовлетворени. По-лесно е да се оплакваме, да мрънкаме, да обвиняваме другите или обстоятелствата. По-лесно е да играем ролята на жертва. Но…

По-лесният път не винаги е най-правилният за нас.

Затова е добре да сме подготвени за суровата реалност.

Знам, на думи звучи лесно. Особено ако сме понесли тежки удари до момента, което е повече от вероятно. Знам, по-тежко е да изберем да развиваме най-полезното умение за щастие и още по-трудно е да го практикуваме при всяка една възможност.

Ала ако вярваме в своите сили и сме убедени че си заслужава да продължаваме напред, дори в най-тежките моменти, то определено шансовете са на наша страна.

Заслужава си да развиваме най-важното умение за щастие. Заслужава си да използваме пълноценно вътрешната ни сила и да преодоляваме трудностите, пред които животът ни изправя. Заслужава си да не се отказваме от мечтите и целите си и да продължаваме здраво да работим за тях.

Ако се откажем, всичко свършва. Ако изберем да продължим, то хоризонтът все още е пред нас.

Убеден съм, че от този избор зависи нашето по-добро бъдеще.

Накрая бих иска да направя едно уточнение:

Има фактори, които са извън нашия контрол и върху които не можем да влияем. Безспорен факт. Но добрата новина е, че немалко зависи от нас. Затова, когато знаем със сърцето си, че има какво да направим в дадена ситуация, си струва да си напомним за най-полезното умение за щастие:

– Никога не се отказвайте!

Можем да се откажем от начертания план и изработените стратегии. Можем да се откажем от определени средства за действие. И хората, които успяват и процъфтяват, често го правят. Те са гъвкави и адаптивни.

Подобни откази в същността си са позитивна промяна. Те имат за цел да внесат корекции, чрез които да подобрим ефективността си. С други думи, важно е да умеем да се отказваме без да се отказваме.

Едно умение, което увеличава шансовете ни да превръщаме желаното в красива реалност. Развивайте го!

 Още от Цветан Иванов може да прочетете в Shtastieto.com.