Най-важните неща в живота

  • Сподели:
Най-важните неща в живота

1. Умението да разбереш и да простиш

Колко често ви се е случвало да можете да разберете един човек и после да му простите? Вероятно много пъти. Умението да прощавате е сред най-важните компоненти в психиката на човека. Преди всичко е необходимо да се научите да си прощавате. Когато сте по-малко критични към себе си и спрете със самобичуването, вие постепенно ще се научите да разбирате и да прощавате на тези около вас.

Не съществуват хора, които не правят грешки. Всички ние живеем на този свят, за да се учим, но няма обучение без грешки. Важното е да не зациклим на това, да не заостряме вниманието си само върху този процес. Направените грешки остават в миналото, те не могат да бъдат променени никога, просто защото моментът, в който са извършени отдавна е отминал.

Не си струва да се мисли за това, което не можеш да поправиш. Трябва да се опитате да разберете другия човек. Защо е направил тази непоправима грешка? Влезте му в положението. Попитайте се: „Как бих постъпил аз в същата ситуация?". Възможно е разбирането на неговата грешка да ви помогне по-лесно и бързо да простите.

2. Уважавайте избора на близкия човек

Винаги е болно да гледате как страдат вашите близки и са дълбоко нещастни. Веднага ви връхлита желание да им помогнете, да дадете ценен (както ви се струва) съвет. А вместо отговор получавате стена от мълчание. И от това ви става още по-зле, защото искреното ви желание да помогнете остава безответно и никой не му обръща внимание.

Не би трябвало да е така. Не е нужно да лъскате егото и тщеславието си като учите другите как да живеят. Даже ако сте прави на сто процента – това си е само ваше мнение и разбиране. Всеки човек има право да живее така, както иска. И ако е избрал еди какъв си начин на живот, вие сте задължени да уважавате неговия избор.

3. Да признаеш вината си

Да признаете вината си не означава просто да кажете нещо на човека до вас, когото сте обидили и той да засияе от радост. Словесните признания на вината не са достатъчни, за да се поправи грешката. Трябва стремеж за по-дълбоко взаимно разбирателство и дружелюбие, осъзнаване на грешката и усилия към поведенчески промени, за недопускането й в бъдеще.

4. Избягвайте конфликтите, защото всяко скарване отдалечава хората един от друг

Ако усещате, че назрява скандал с близкия човек, трябва да го избегнете, защото всяко скарване разединява хората и нарушава целостта на енергийните им полета. Ето няколко правила, придържането към които би ви помогнало да се справите с конфликтна ситуация: Отначало трябва да застинете.

Желателно е просто да излезете от стаята под какъвто измислите предлог и да останете в уединение за известно време. Ако става дума за проблем, който изисква решение, отложете вземането му за следващия ден. Можете да се върнете на злободневния проблем, след като сте отпочинали и с прояснен ум.

В никакъв случай не трябва да се обиждате и да преминавате към физическа разправа. Това няма да реши конфликта, а само ще задълбочи кризисната ситуация.

Не позволявайте междуличностни проблеми между вас и партньора ви да се решават от други хора. Не допускайте насилие при никакви обстоятелства – нито физическо, нито психическо, нито емоционално.

5. Не оскърбявайте близък човек

Стремете се да не допускате да изричате по адрес на човека до вас оскърбителни думи. Обидата разрушава уважението. Без уважение любовта изчезва. Или се трансформира в обикновено физическо желание. Любимият човек вече не е любим, превръща се в плюшена играчка, в предмет от обкръжението ви.

Източник: spisanie8.bg