Неизразеният гняв остава затворен в тялото ви

  • Сподели:
Неизразеният гняв остава затворен в тялото ви

Неизразяваната енергия на гняв остава физически заключена в тялото ви и по този начин създава дългосрочни модели на поведение, които се превръщат във физическо заболяване или душевна болест.
Примери за това заболяване са умора, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, физическо напрежение, лош сън, зависимости, лоши взаимоотношения, психологически проблеми, свързани със стрес, депресия (потиснат гняв), скърцане със зъби, рак и много други.
Домашното насилие е резултат от дългогодишно потиснат гняв, който е задържан, обикновено от двете страни, където едната е явна - насилствена, а другата често е прикрита - манипулативна или самоправедна.

От съществено значение за изграждането и поддържането на здрава дългосрочна и любяща връзка, е гневът да бъде приет и изразяван по безопасен и възпитаващ начин.
Чувството на гняв може да бъде освобождаващо.
Да си позволим да почувстваме всичките си емоции, е наш собствен избор. Това е причината усещането да е освобождаващо.
Гневът утвърждава дълбока част от нас самите.
Блокирането на тази емоция в тялото ни отнема точно толкова енергия в сравнение с това, което е било активирано на първо място, ако не и повече.
Следователно доста често хората, които блокират емоционалната си енергия, се чувстват постоянно уморени, въпреки че не правят нищо особено.
Те се изтощават, насочвайки цялата си енергия към блокиране на емоциите.

Потискането на гнева става токсично.
Когато потискаме гнева си или каквато и да е емоционална енергия, като го поглъщаме, тогава тази енергия става нездравословна, дори токсична, тъй като всеки неизразен гняв се задържа физически в тялото ни.
Представете си тялото си като „чайник", получавайки нещо, което не искате, това ви кара да се чувствате ядосани и ако не се справите с него по здравословен начин, към вашия чайник се добавя още една чаша. След известно време ще се стигне до експлозия.