Нещата, които татковците правят по-добре от майките

  • Сподели:
Нещата, които татковците правят по-добре от майките

Без съмнение майките и татковците правят едни и същи неща по различен начин и това има различно влияние върху развитието на децата им. Споровете за това кой какво прави по-добре са стари колкото спора за кокошката и яйцето.

Но трябва да признаем, че има неща, които се отдават по-добре на майките и обратно, има други, които са привилегия на татковците. Ето защо има моменти в съвместния ни родителски живот, в които е по-добре да надскочим личното си его и да оставим другия да свърши дадено нещо, което прави по-добре от нас.

И така, кои са онези неща, които татковците правят по-добре от майките?

1. Игрите с децата

Бащите умеят да се забавляват с децата прекрасно, освободени от мисли за това какво да сготвят, кога да пуснат пералнята и как да напазаруват. Истинско удоволствие е да ги наблюдаваме в моменти на близост и забавление.

2. Удари, рани и синини

Бащите обръщат много по-малко внимание на паданията, натъртването, синините и раните. Когато паднат в присъствието на бащите си децата, и особено момчетата, обръщат много по-малко внимание на случилото се и много по-рядко плачат.

3. Татко е чудесен имитатор

Когато става дума за имитиране на драконовски рев или петльово кукуригане, татко е незаменим, а, когато разказва или чете приказки, е ненадминат в пресъздаването на различните герои.

4. Игри като за големи

С татко боят с възглавници, въргалянето в калта, борбите на пода в хола са несравними, с което и да било друго занимание с мама.

5. На риба

Може и да има майки, които обичат риболова, но ние не познаваме такива. Познаваме обаче много татковци, запалени по този спорт. Тя не пропускат да вземат малчуганите със себе си и да им покажат "къде зимуват раците" и как се лови риба.

6. Криеница

Никой не може да измисли по-гениални местенца за криене от татко.

7. Игри на плажа

Татко е този, с когото децата обожават да се забавляват на плажа, защото те копаят най-дълбоките дупки и най-дългите тунели в пясъка. И са винаги готови да бъдат зарити до врата в него.

8. Носене на конче

Не, че мама не те е носила на конче, но на раменете на татко е далеч по-сигурно, по-високо и по-вълнуващо. Татковците правят това с удоволствие, защото най-вероятно добре осъзнават, че за тази игра предимството е изцяло на тяхна страна.

9. Приключения

С татко дори една разходка в парка може да се превърне в приключение – каране на колело извън алеите, например. А какво остава за екскурзия – катерене по стръмни пътеки в планината и търсене на съкровища в тъмни гори.

10. Спорт

Кой, ако не татко, ще научи малкия мъж да играе футбол, хокей, баскетбол или ще преподаде първия урок по плуване. Е, ако няма син, той с удоволствие ще направи това и за малкото си момиче.

11. Походи и пикници

Как се опъва палатка, как се пали огън и как да се ориентираш без компас в гората – цялата тази мъдрост едно дете може да получи от баща си.

12. Връзката с животните

Страшни гъсеници, огромни паяци, опашати гущери и зли мравки – татко ще те запознае с тях без капка страх и ще ти покаже нагледно, че да ги докоснеш не е нищо особено, но пък може да те направи герой в очите на другите.

13. Нарушаване на дневния режим

Само татко понякога може да те отърве от лягането в точен час. Е, това е малко нечестна игра спрямо мама, но, ако не се повтаря често, тя няма да се сърди много.

14. Опасни игри

С кой, ако не с баща ти, ще се престрашиш да се качиш на катапулт или на Roller Coaster. Може да е страшно, но щом той е до теб, всичко е прекрасно!

15. Научни опити

Всеки баща е по своему учен и експериментатор и с радост демонстрира знанията и уменията си по химия и физика. На мама никога не би и хрумнало да пусне бонбони ментос в шише с кока-кола или да пъхне парче алуминиево фолио в микровълновата печка.

Източник: Първите 7