Никой не може да пречупи Рандъл - една история и интервю с Джак Никълсън

  • Сподели:
Никой не може да пречупи Рандъл - една история и интервю с Джак Никълсън

Напоследък се заговори за здравословното състояние на 84 годишния актьор Джак Никълсън.
Според източници физически си чувствал добре, но ментално страдал от деменция и загуба на своята памет.
Никълсън е бил засечен на баскетболен мач, на 7-ми януари 2020 г. А последният филм, в който е участвал, е романтичната комедия "How do you know" от 2010 г.

Джон Джоузеф или просто "Джак" Никълсън печели първата си награда Оскар за най-добра мъжка роля във филмовата адаптация на романа на Кен Киси Полет над кукувиче гнездо". В лентата режисирана от Милош Форман през 1975 г. Джак се превъплъщава в непокорния Рандъл Макмърфи, вкаран в психиатрична клиника с цел пречупването му пред устоите на системата.

Преди щафетата да премине в ръцете и способностите на актьори като Хийт Леджър, Джарет Лето и Хоакин Финикс, един от първите, който влиза в обувките на ексцентричния Жокер със задоволен смях и подигравателна червена усмивка, е именно Джак Никълсън.
През 1989 г. Никълсън прави перфектно, хладнокръвно изпълнение на емблематичния Жокер в филма "Батман".

Дванадесетте номинации за Оскар го правят най-номинирания актьор на всички времена.
Отличителни негови филми са също и: "От другата страна", "Ритни камбаната с финес", "Сиянието", "Психаротерапия", "Колкото толкова", "Доблестни мъже", "Относно Шмид", "Вещиците от Истуик" и много други.
Величие от ранга на Джак Никълсън остава забележита история в света на киното, не само с актьорските си качества, но и с чисто човешката си харизма, реплики, чар и присъствие.
Характерни за Никълсън атрибути са пурата и слънчевите очила, с които не се разделя.

Днес ви представяме едно от последните интервюта на Джак Никълсън, състояло се през 2011 г., в което кино легендата все още е с бодър дух и с чувство за хумор отговаря на въпросите.

Г-н Никълсън, мислите ли често за смъртта?

- Да, това са теми, за които постоянно мислим, но не е задължително да говорим за тях. Всеки е мислил дали иска да бъде кремиран, погребан или каквото и да било.

Какво предпочитате вие?

- Искам голяма 25-метрова розова статуя, която да придържа гроба ми. Харесва ми също начинът, по който индианците го правят. Те закачат на върха на дърво трупа ти и птиците свършват останалата работа. А сега сериозно - избирам да съм кремиран.

Стареенето има ли положителни аспекти?

- Много. По-внимателни сте, защото вече не действате толкова прибързано. Когато навърших 70, за първи път се почувствах млад за моята възраст. Петдесет паднаха върху мен като тон тухли - има нещо в този брой. Но когато дойдоха 70-те, се почувствах по-добре.

Какво ви накара да се почувствате по-млад?

- Не знам. Защо все трябва да се свързваме с някакви числа? Преди бях много бърз, щях да мога да напусна стаята и да се върна, преди да забележите. Когато вече не можете да си позволите да правите това, е хубаво да промените стила си на действие. 

Кои бяха акцентите в кариерата ви?

- Първата прожекция на "Easy Rider" в Кан.
Седейки на прожекцията, разбрах, че всъщност ще бъда филмова звезда.
Това просто обърна живота ми и определено бе връхната ми точка.

Получавате ли някога същия този адреналин?

- Когато казват, че съм страхотен актьор, си запушвам ушите, защото не е добре за човек да мисли по този начин за себе си.

Изглеждате обаче доста уверен.

- Е, знаете ли, направих добро шоу.

Бихте ли казали, че сте зъл в очите на хората?

- Аз съм във филмовия бизнес. Това трябва да бъде много проницателно. Но няма да намерите никой, който някога да каже, че съм го измамил или манипулирал.

Дори момичетата?

- Момичетата направиха това само защото ми липсваха повече, отколкото предполагаха.

Женкар ли сте?

- Абсолютно.

Използвате ли актьорските си умения върху жените?

- Никога не се разделям с тях.

Какво най-много харесвате в жените?

- Просто искам да бъдат човеци. Току-що започнах да чета книга за това как се държат половете в два различни разговора и имах чувството, че тази книга е написана специално срещу мен. Мъжът в книгата е моето поколение и смята, че трябва да бъдеш мъжкар, но жените искат съвсем различен разговор. Те искат успокоение и да бъдат подкрепяни, но без да се чувстват манипулирани. Идеята на книгата е, че всички говорим на различни езици.

Харесва ли ви, когато жените правят първата крачка?

- Това би било хубаво, но не ми се е  случвало. Жените са нещо като мотоциклетни банди с мен - стават наистина срамежливи и учтиви. 

Каква е вашата тайна?

- Че съм винаги на разположение.

Какво предпочитате - свалка за една нощ или повече имате интерес от сериозна връзка?

- Разбира се, че съм способен да бъда нечий за една нощ, но не обичам да подхождам по този начин.
Майката на първото ми дете искаше да се ожени за мен в сряда и в петък вече бяхме женени.

Имате ли "любов на живота си"?

- За съжаление повече от една. 
На 55 години си казах, че вероятно няма да имам друга връзка. Просто не исках да създавам друго семейство. Между собствените ми странни критерии и вкус, и факта, че не ме бива за много неща, мислех, че това е почти невъзможно да се случи. След като си научих урока за това, не смятам, че някой трябва да обмисля да се отдаде на истинска вечна връзка, докато не премине през онзи кръг на увлечението.

Колко време отнема това?

- Това са 18 месеца и не се е променило от началото на времето. През първите 18 месеца всичко може да се случи и вие ще се справяте добре. Дълго време си мислех, че наистина мога да обичам само едно момиче и след което разбрах, че не е така.

А странните критерии, за които споменахте?

- Вероятно съм, че съм нещо като егоист в този смисъл. 

Съжалявате ли за нещо в живота си?

- Не се сещам. Сигурен съм, че има неща, за които да съжалявам, но не позволявам на ума ми да отива там. Когато погледнете живота ретроспективно, рядко съжалявате за нещо, което сте направили, но може да съжалявате за такива, които не сте.