Номинираните за Нобелова награда за мир 2021 г. - имена, история и заслуги

  • Сподели:
Номинираните за Нобелова награда за мир 2021 г. - имена, история и заслуги

Считана за една от най-престижните световни награди, Нобеловата награда за мир е сред шестте награди, учредени от Алфред Нобел през 1895 г., за да се признае работата от „най-значима полза за човечеството". Миналогодишният носител на титлата и парична награда в размер на 1 милион долара беше Световната програма по  прехраната, най-голямата хуманитарна организация в света, за усилията си в борбата с глада в световен мащаб, особено в конфликтните зони.

В една бурна година, белязана от продължаващата пандемия от COVID-19, политически сътресения и предупреждения за екологична катастрофа, има 329 кандидати за наградата за мир - третият най-голям брой досега. Всяка година Нобеловият комитет от учени, бивши победители и политици от редица държави се събира, за да обсъдят номинираните.
Комитетът е известен с непредсказуемост при избора си на лауреат и рядко следва популярните тенденции. 

В настоящия списък сме подбрали имената на фаворитите за спечелване на престижното отличие за 2021 г.

Световната здравна организация

Почти две години след като в Ухан, Китай, беше регистрирано първото известно огнище на COVID-19, пандемията продължава да оформя ежедневието ни и да доминира в политическия дискурс. Докато възраждащите се вълни и смъртоносни варианти предизвикаха правителствата по света, Световната здравна организация остана водеща фигура в координирането на международния отговор.

СЗО беше обявена за потенциален лауреат през 2020 г., само за да загуби от друга агенция на ООН, Световната програма по прехраната. Оттогава организацията наблюдава противоречиво разследване за произхода на пандемията COVID-19 в Китай и се движи в многонационалното временно спиране на ваксината AstraZeneca поради опасения от кръвни съсиреци. СЗО преодоля и временното спиране на финансирането от САЩ от президента Доналд Тръмп, което бе възстановено от президента Джо Байдън през януари.

Един от най-големите приоритети на СЗО тази година е равен и справедлив достъп до ваксините срещу COVID-19 във всички страни. Откакто започна разпространението на ваксини през февруари 2021 г., програмата COVAX, подкрепяна от СЗО, достави над 311 милиона ваксини срещу COVID-19 в 143 участващи държави.
Схемата не остана без противоречия, тъй като COVAX не успя да постигне първоначалната си цел от 100 милиона ваксини, доставени през март 2021 г. - продължаващият недостиг на ваксини за схемата беше обвинен в „национализма на ваксините" в развитите страни.

Алексей Навални

Един от най-влиятелните противници на Владимир Путин, активистът и опозиционен лидер Алексей Навални е номиниран от комитета за работата си в борбата с държавната корупция в Русия. 
През август 2020 г. Навални бе хоспитализиран, след като беше отровен с нервнопаралитичния агент Новичок. Предполага се, че деянието е извършено от членове на руската тайна служба, ФСБ. След като се възстановява в немска болница, той доброволно се връща в Русия през януари 2021 г., за да бъде незабавно задържан по обвинение в нарушаване на условно освобождаване за предишни присъди, за които се смята, че са политически мотивирани. Той е изпратен в наказателна колония, където казва, че е подложен на „психологическо насилие", включително принуден да гледа държавна телевизия осем часа на ден. Събитията предизвикаха масови протести в Русия.

Въпреки мрачните обстоятелства, Навални остава гласен критик на Путин от затвора, пише статии за "Guardian" и е интервюиран от "New York Times" . Той призова западните правителства да заемат по-строга позиция по отношение на корумпираните чужди сили, но критикува санкциите на САЩ и Европа за увреждане на руските граждани.

През август 2021 г. Навални е съсипан с нови обвинения, което означава, че ще остане в затвора до след следващите президентски избори през 2024 г. Признат е от "Amnesty International" за „затворник на съвестта" и е обявен за един от 100-те най-влиятелни личности на списание "TIME" за 2021 г.

Грета Тунберг

Шведската климатична еко активистка Грета Тунберг, Лице на годината на списание ''TIME'', е фаворит за спечелването на Нобелова награда за мир всяка година от 2019 г. насам.

След вълната от международни училищни климатични протести, започнати от Тунберг през 2018 г., тя продължава да призовава световните сили да се ангажират и справят с климатичната криза. На срещата на върха Youth4Climate миналия месец Тунберг осъди „празните обещания" и „липсата на действия" на политическите лидери, за да ограничи глобалното покачване на температурата до 35 F (1.5 C). През май 2021 г. тя насочи вниманието си към индустрията за производство на храни и нейната връзка с епидемии от вируси какъвто е COVID-19, твърдейки, че преминаването към растителна диета ще намали емисиите и риска от бъдещи пандемии.

Последният междуправителствен доклад за изменението на климата, публикуван през август, отправи категорично предупреждение, че катастрофалните промени в околната среда, причинени от човечеството, сега са неизбежни и необратими. 
В този контекст присъждането на наградата за мир именно на Тунберг ще изпрати силно послание до участниците в предстоящата през ноември конференция на ООН по изменението на климата (COP26). А то е, че климатичните  изменения са най-голямата заплаха, пред която човечеството е изправено днес.

Светлана Тихановская

Когато през май 2020 г. президентът Александър Лукашенко, наречен последният диктатор на Европа, заповяда да арестуват опозиционния кандидат Сергей Тихановски, съпругът на Светлана, тя реши да се яви като негова заместница на президентските избори през август. Светлана премина от майка на пълен работен ден до ръководител на масово движение и политически деятел.

Лукашенко обаче претендира за собствената си победа, въпреки твърденията за измама в изборите. На фона на масови протести, в които много активисти бяха ранени или затворени, Тихановская избяга от страната в Литва с двете си малки деца. Оттам нататък тя оглавява Координационния съвет, правителство в изгнание, което се бори за прекратяване на 26-годишното управление на Лукашенко, и води кампании за освобождаването на съпруга си. 

Президентът на САЩ - Джо Байдън

Когато президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., той наследи глобалната пандемия и разделената държава от своя предшественик. През първите няколко дни от поста си, той подписа десетки изпълнителни заповеди, включително за повторно присъединяване към Парижкото споразумение за климата, от което президентът Доналд Тръмп се оттегли през 2020 г., и за спиране на строителството на границата между САЩ и Мексико.
Не е необичайно президенти да бъдат удостоявани с Нобелова награда за мир. През 2009 г. президентът Барак Обама беше отличен. В мемоарите си „Обетована земя" Обама си спомня своята озадачена реакция от спечелването на наградата в такъв ранен етап от управлението си. - „За какво?", пита той.

Сред другите потенциални номинирани шансове да спечелят имат и:

- Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия,

-„Репортери без граници", 

- глобалното движение "Black Lives Matter" срещу системния расизъм,

- Съветът на ООН по правата на човека.

 
Нобеловият комитет ще обяви тазгодишния лауреат на Нобеловата награда за мир на 08.10.2021 г. в Осло, Норвегия.