Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week

  • Сподели:
Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week

На 18 октомври в Пловдив пристигат представители на някои от най-иновативните архитектурни студия в света, за да вземат участие в професионалния Форум на One Architecture Week. Седмото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда се провежда в Пловдив до 19 октомври под мотото "Възможното невъзможно" с кураторския екип на архитектурно студио dontDIY.

Поканените лектори са обединени от нестандартия си поглед върху архитектурата и проектантската практика и носят със себе си новаторски идеи и практики от различни точки на света. Програмата на форума започва в съботната сутрин с регистрация в 10 часа и завършва в 20 часа.

Сред участниците във Форума се откроява името на родената в Пловдив Мария Айолова, която за първи път ще изнесе лекция в града. Айолова е съосновател на организацията за градски смарт дизайн "Тереформ УАН" в Ню Йорк, САЩ, която развива експериментални проекти и е на предните линии на работата с нови технологии и материали. Сред разработките им са къща от изкуствено, ин-витро създадено месо, къща от живо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби. Организацията разработва още иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. "Тереформ УАН" има ценен опит и в сферата на екологичния дизайн и образованието, който архитект Айолова ще сподели за пръв път на родна земя. Тя е носител на множество международни награди и конкурси, включително наградата за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013, а освен това тя е и изобретател с 18 патента за технология.

Жуао Руиво ще представи португалското архитектурно студио "Фора", което преди месец спечели международния конкурс за обновяване на площад "Централен" в Пловдив. Руиво ще представи по-подробно печелившия проект и ще говори за архитектурата като посредник между институциите и хората, за използването на обществени пространства, за социалното измерение на градската среда и важността да се развиват мащабни обществени проекти. Работата на "Фора" е била награждавана в редица международни конкурси, сред които първа награда "Up to 35" за дизайн на студентско общежитие в центъра на Атина и първа награда за дизайн в категория "Иновативност и качество на учебната среда" на висшето училище Мем Мартин, Лисабон.

Носителят на Златен лъв от архитектурното Биенале в Венеция Нура ал Сайех от Министерството на културата на Бахрейн ще даде гледната точка на институциите в разговора за градската среда. Ал Сайех ще представи ролята на обществените пространства в политически контекст и как правителствата могат да насърчават добри архитектурни практики. Ръководила е инициативата Месец на архитектурата, част от програмата на "Манама - Столица на културата на арабския свят 2012 г.", която цели насърчаване на съзнателното използване на публичното пространство в страните от арабския свят. Наред с работата си в министерството, Нура Ал Сайех работи също като независим архитект по проекти в Бразилия, Наблус и Бахрейн.

Архитектурата като отражение на обществото ще е акцентът в участието на Роберто Гонзалез Гарсиа от испанското студио "Андрес Жак". Водени от убеждението, че архитектурата е технологичният образ на обществото, работата на студиото се фокусира върху изследването на свързаните домакинства като вид активен политически урбанизъм. Съвсем наскоро те бяха отличени със Сребърен лъв за най-добър изследователски проект на архитектурното биенале във Венеция, курирано от Рем Кулхас.

Лондонското студио "Асембъл" обединява група дизайнери, архитекти и изследователи, които разработват успешни проекти на проблемни публични пространства. Работата им е съсредоточена върху използването на дизайна като инструмент за подобряването на социалния и културния живот в града и ще бъде представена на Форума в събота от Франсис Еджерли. Тя ще обърне специално внимание на потенциала на незаети и изоставени пространства и помещения, както и превръщането на временни постройки в постоянни. Еджерли е работила върху проектирането и изграждането на пространства за театри, кина, изложби, детски площадки, градски площади и редица обществени арт поръчки. Допълнително провежда лекции и участва в дискусии и лекции в цяла Европа и участва и в ръководството на магистърската програма по архитектура в Central St Martins в Лондон.

Дорийн Лиу от Китай е основател на "Ноуд Офис". Лиу ще представи работата си в един от най-динамично развиващите се региони на света - делтата на Перлената река, проблемите на съвременната градска трансформация и възможните архитектурни решения за тях. Сред реализираните архитектурни проекти на студиото са музеят Гуанджоу Таймс, Научния музей в Нанша, Нанша Букстор и постояннaтa локация на Международния фотографски фестивал в Лианчоу. Лиу и нейният офис са участвали в различни архитектурни и художествени изложби, а тази година тя е куратор на павилиона на Хонконг на биеналето за архитектура във Венеция.

Как да бъде въвлечена широката общественост в изграждането на градското пространство ще бъде един от основните въпроси, разгледани в лекцията на Пиер Лоу от френското студио за архитектура "Колектив Eтс". "Колектив" вярват, че гражданите могат да участват в различните етапи от създаването на едно публично пространство, и затова включват местните жители в творческия процес. Дейностите и изследванията им не се ограничават единствено до артистичната част на проектите, занимават се също така със социалните, политическите и гражданските им измерения. Сред работите на "Колектив" се открояват сгради, мебели за градската среда и публични арт намеси, но също така организирането на срещи, конференции и образователни семинари.

Форумът се провежда на 18 октомври, събота в Дом на културата "Борис Христов" на ул. "Гладстон" 15 в Пловдив от 10 часа. Билети за събитието все още могат да бъдат закупени онлайн и в офисите на Едно, както и в деня на събитието в Дома на културата. Промоционални билети за групи от пет човека се предлагат до края на днешния ден.

Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week
Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week

Проект на Тереформ УАН

Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week

Проект на Тереформ УАН

Новаторски идеи от три континента на форума на One Architecture Week

Проект на Тереформ УАН