Обратният път към себе си

  • Сподели:
Обратният път към себе си

Казват, че когато се родят, децата носят в себе си тайнствено знание, което с израстването губят. Те се раждат, изпълнени с любов, без страхове и предразсъдъци, усещайки се съвършени и пълноценни. В тях живее свободата - и умствена, и физическа, и духовна, без граници за съзнанието им. А какво се е случило с нас от тогава, за да сме напълно обратното сега?

Явно мислим, че сме по-умни от природата, след като се опитваме да пригодим създаденото от нея към собствения й свят и така да поправим пропуските й. А ако никой не ни беше учил на нищо, какви ли щяхме да бъдем сега? Родители, учители, по-възрастни - всички те ни подготвят за живота, но не се замислят, че ние може би сме родени готови. Тогава тяхната намеса служи по-скоро като деформация, отколкото като усъвършенстване.

В началото на съзнателния ни живот околните се стараят да потиснат всичко естествено в нас и да създадат друг човек - такъв, който да дублира останалите. Така ние се стараем да се променим, докато един ден не осъзнаем, че вървим в погрешната посока.

Може би винаги сме били пълноценни, завършени и способни. Може би не са ни нужни специални умения, за да постигнем успех, нито определено количество време, за да станем достатъчно добри. Може би точно онази чистота на ума и сърцето, с които сме се родили, биха били най-големият ни помощник в постигането на един благоденствен и красив живот.

И така започваме нашето обратно пътуване - обратно към това, което всъщност сме и винаги сме били, към единственото, от което се нуждаем, за да разгърнем изцяло потенциала си и да живеем в пълнота!

В нас има както силна воля, така и упорита вяра, но те не винаги успяват да се преборят с натиска от външния свят. Така ние лесно се поддаваме на ограниченото мислене, на самосъжалението и най-вече на страха, а те ни заковават на едно уж подредено място, откъдето обаче всичко останало ни изглежда недостъпно.

Но важно е да разберем - стените в съзнанието ни са изцяло илюзорни. Те са въпрос на убеждение и стига да го променим, ще се извисим над всичко, което ни спира.

Повярвайте в добрите намерения на света около вас. Не го превръщайте в зъл и нечестен враг, защото той е точно такъв, какъвто сте си го представяли като деца - безграничен и необикновен. Ако искате да се отърсите от болката на големите и да заживеете живота, който знаете, че заслужавате, върнете се към истината и свободата в себе си и така ще живеете в лекота!