Ошо: Защо любовта е рядко цвете

  • Сподели:
Ошо: Защо любовта е рядко цвете

Притча за един дзен монах

Един дзен монах бил на смъртно легло. Последният му ден дошъл и той обявил, че същата вечер ще си отиде. И така започнали да пристигат последователи, ученици и приятели. Много хора го обичали и всички те започнали да идват. Хората се събирали от близо и далеч.

Един от неговите стари ученици, когато чул, че Учителят ще умре, се втурнал към пазара.

Някой го попитал: Учителят умира в своята колиба, защо отиваш на пазара?

Старият ученик отвърнал: Знам, че моят Учител обича един особен вид сладкиш, затова отивам да му го купя.

Трудно било да се намери този сладкиш, но надвечер той някак си успял. Дошъл със сладкиша, тичайки.

А всички се тревожили, като че ли Учителят чакал някого. Той отварял очи и поглеждал, и отново ги затварял.

Когато неговият ученик дошъл, той рекъл: Добре, ти дойде. Къде е сладкишът?

Ученикът извадил сладкиша - и бил много щастлив, че Учителят попитал за него. Умиращ, Учителят взел сладкиша в ръка... но ръката му не треперела. Той бил много стар, но ръката му не треперела.

И някой попитал: Ти си толкова стар и си просто на ръба на смъртта. Последното дихание скоро ще те напусне, но ръката ти не трепери.

Учителят рекъл: Аз никога не треперя, защото няма страх. Тялото ми е остаряло, но аз съм все още млад и ще си остана млад дори и когато тялото си е отишло.

Тогава отхапал малко и започнал да дъвче сладкиша.

И някой попитал: Учителю, Какво е твоето последно послание? Ти скоро ще ни напуснеш. Какво ще искаш от нас да си спомняме?

Учителят се усмихнал и рекъл: О, този сладкиш е много вкусен. Ето човек, който живее тук и сега: този сладкиш е много вкусен. Дори и смъртта е без значение. Следващият момент няма смисъл. Този момент, този сладкиш е вкусен. Ако можеш да бъдеш в този момент, в този настоящ момент, в това настояще, в тая пълнота, само тогава можеш да обичаш.

Любовта е рядко цвете. То се случва само понякога. Милиони и милиони хора живеят с фалшивата представа, че са влюбени. Те вярват, че обичат, но това е само тяхно вярване.

Любовта е рядко цвете. Случва се само понякога. Рядко е, защото може да се случи, само когато страхът изчезне, не и преди това. Това означава, че любовта може да се случи само на някой много дълбоко духовен, религиозен човек. Сексът е възможен за всички. Запознанството е възможно за всички. Но не и любовта.

Когато не си уплашен, няма какво да криеш; тогава ти можеш да си отворен, можеш да оттеглиш всички граници. И тогава можеш да поканиш другия да проникне в теб до самата сърцевина.

И помни, ако позволиш на някой да проникне дълбоко в теб, и другият човек ще ти позволи да проникнеш в него или в нея, защото когато позволиш на някой да проникне в теб, възниква доверие. Когато не се страхуваш, и другият става безстрашен.

Във вашата любов винаги има страх. Съпругът се страхува от съпругата, тя се страхува от него. Влюбените са винаги уплашени. Тогава това не е любов. Тогава то е просто споразумение между двама уплашени човека, които зависят един от друг, борят се, експлоатират се, манипулират се, Контролират се, доминират се, притежават се - но това не е любов.

Ако можеш да позволиш на любовта да се случи, няма нужда от молитва, няма нужда от медитация, няма нужда от каквато и да било църква, от какъвто и да било храм. Ако обичаш, можеш напълно да забравиш за Бога - защото чрез любовта всичко ще ти се е случило: медитация, молитва, Бог, всичко ще ти се е случило. Това има предвид Исус, когато казва, че Бог е любов.

Но любовта е трудна. Трябва да се остави страхът. И това е странното - че си толкова уплашен, а няма какво да губиш.

Ошо