Освободи своя мозък: стреми се към непознатото и новото

  • Сподели:
Освободи своя мозък: стреми се към непознатото и новото

В четири поредни материала ви представяме съветите на Идрис Аберкан, специалист по когнитивни невронауки, за освобождаване на мозъка и разгръщане на личния потенциал:

1. Практикувайте кристалнобистра субективност

2. Научете се да деинсталирате приложения

3. От заучената безпомощност преминете към заучената сила

4. Бъдете непоколебим неофил

Присъщо за човека е да проявява особена упоритост в любимите си занимания.

Баскетболистът Майкъл Джордан – а и мнозина други – често си припомня колко пъти се е провалял, как е преминавал през повече поражения от всеки друг и как никой, освен самият той, не вярвал в таланта му.

Най-добрият начин да се разкъсат оковите на заучената безпомощност са любовта, страстта и ентусиазмът, които насърчават упоритостта.

Колкото повече практикувате кристалнобистра субективност, толкова по-ясно ще осъзнавате присъствието на замърсяващи софтуерни приложения, които населяват вашия мисловен свят.

Колкото по-често прибягвате към деинсталирането им, толкова по-добре ще проумявате колко зловредна програма е заучената безпомощност. И колкото повече я изтривате, толкова по-бързо ще преминавате от безпомощност към заучена самостоятелност.

Така ще свалите ниско входната бариера за нови дисциплини – математика, рисуване, музика, знам ли какво още? И тогава няма да ви е трудно да си отговорите на въпроса: Кога за последен път правих нещо за първи път?

За повечето хора този въпрос е неприятен или дори болезнен и предпочитат да го отбягват. Но именно той ни тласка да осъзнаем съществуването на веригите на ума и психиката ни.

По силата на своята природа те ни се съпротивляват и ни потискат точно както компютърният вирус трудно се поддава на изтриване. Ето защо ви препоръчвам да си зададете този въпрос едва след като сте практикували кристалнобистра субективност, деинсталиране и заучена увереност в собствените сили.

Тогава той ще ви изпълни с опияняваща емоция, така както е вдъхновявал "благопристойните люде" от епохата на Ренесанса да изучават и прилагат успоредно няколко научни дисциплини.

От Ал Газали до Микеланджело, Джордано Бруно, Леонардо да Винчи или Ричард Франсис Бъртън, всички ерудити са си приличали в едно: страстното им влечение към непознатото и новото, така наречената "неофилия".

Такава всепоглъщаща страст може да намери въплъщение единствено в това, което американците наричат can-do attitude, или как да кажете пред себе си: "Мога да го направя."

Тази способност директно произхожда от заучената вяра в собствените възможности.

Из "Освободи своя мозък" от Идрис Аберкан, издателство "Изток-Запад"