Отнасяйте се подобаващо със себе си!

  • Сподели:
Отнасяйте се подобаващо със себе си!

Колко често добрите хора вдигат високо летвата. Струва им се, че не са достатъчно слаби за ръста си. Че не са достатъчно ерудирани за средата си. Че не са достатъчно забогатели за възрастта си и на всичко отгоре, не са и женени.

Добрите хора седят, тъжно скролвайки лентата на "Фейсбук", където другите вече са публикували свои снимки, на които са красиви, слаби, богати и задомени – и си мислят: "Край! Неспасяема съм! Откъдето и да се погледна, съм провал. И косата ми е една такава… Пък виж, Марина е кандидат на науките, а Лена има тристаен апартамент и мъж, както се полага".

Добрите хора си мислят такива неща, а после отиват на работа, която е сравнително хубава, а на тях им се струва, че е гнусна и ще я работят до гроб. Добрите хора се самоизяждат, сравняват се с другите, ядосват се и съвсем забравят да видят хубавото у себе си. А то е там!

Да, там е и аз съм го виждала, защото понякога от тези добри хора съм точно аз. Пиша този текст и за себе си и ще го публикувам на стената си, та като видя после, че едната ми приятелката е заминала за Калифорния, а другата снима първия си филм, да запуша устата на вътрешния си критик, който веднага ще се опита да ме иронизира: "Я ги виж! А ти какво?". Защото и аз съм прекрасна!

Слушайте себе си

Забелязвайте какво наистина ви се иска даже в дреболиите. За закуска мюсли или овесена каша? На работа – пола или панталон? Какво да слушате в колата? Да отидете на купон или да се потъркаляте на дивана с книга? Слушайте себе си и следвайте сърцето си. Даже ако ви се припява нещо, не се колебайте. Плюйте на общественото мнение: "Ама това е чалга!".

Научете се да се съобразявате със себе си в дребните неща и детайлите и ще се научите лесно да разпознавате какво наистина желаете в големите и сериозните неща – работа, избор на партньор, пътувания.

Отбелязвайте постигнатото

Всяка вечер вземете лист хартия или отворете файл и направете списък. Включете само това, което сте успели. Не записвайте каквото не ви се е получило – него и без това го помните (Ама как го помня аз!). Успели сте да довършите свой текст. Измили сте хладилника. Подстригали сте си бретона и се е получило неочаквано хубаво. Нима не е повод да се похвалите?! Изработете си навик да виждате хубавото у себе си.

Сравнявайте се

Но само със своята предишна версия. Винаги ще има връстници, които да са защитили кандидатска дисертация, да говорят четири езика и да имат къща в Калифорния. И какво от това?! Не може да изпревариш всички! Ема Уотсън, Марк Цукърбърг и Илон Маск все ще са по-напред. Не губете сили за това. Просто си спомнете, че преди година не можехте да извървите пеш между две станции на метрото, а тази година вече се готвите за маратон. Отглеждате куче. Учите италиански. Браво! Прекрасни сте!

Показвайте чувствата си

Ние участваме в парада до момента, в който си мислим: "Ако постъпя така или така, те ще разберат, че съм слаба, чувствителна, страхлива". И не продължаваме нататък. И какво ще стане, ако ТЕ разберат? Какво ще стане, ако се обидите, щом са ви нагрубили, ако сте се разстроили, щом са се държали с вас жестоко или сте се ядосали, ако са се отнесли с вас подло?

Та това е логично! Защо да си давате вид, че грубостта, жестокостта, обидата, подлостта не ви засягат? Не обезценявайте чувствата си. Ако ти е болно или обидно, не е нужно да се правиш на железен, а точно обратното.

Не се страхувайте да се разделяте

Изключвайте от своя кръг хората, с които ви е некомфортно. А също и тези, които, давайки си приятелски вид, ви тъпчат ("Маша, напълняла си като свиня. Съвсем приятелски ти казвам.") или те наставляват загрижено ("Скъпа, пак прекалено обмисляш! Не бива да нервничиш."), или повишават тон и захващат кавга, без да е нужно. Да ги няма, в дън гори да се потулят!

Приятелската подкрепа не трябва да е свързана с унижение, а действането в "твоя полза" не трябва да е болезнено. От общуването с близките ти трябва да ти става по-добре и по-леко, а не да си мислиш: "Ама наистина съм полудяла, дали да пия валериан?". Не се страхувайте от самотата. Та тя е невъзможна! На Земята живеят още 7 милиарда души.

И не слушайте какво ви говорят такива хора, ако това е в пълен разрез с каквото си представяте, че ще ви радва. Дори ако иде реч за майка ви, която ви натяква, че ако не се сдобиете с деца и ипотека, кучета ви яли – даже и от "уважение към по-възрастните", не ги слушайте! Уважението не наднича първо в личната карта и работи като уличното движение – в двете посоки. Или въобще не работи.

Отнасяйте се подобаващо със себе си. Браво! Вие сте прекрасни!

Автор: Анна Родина / Превод: Ивелина Димитрова за myvelikoturnovo.com