Паднеш ли, стани!

  • Сподели:
Паднеш ли, стани!

Правилото е: паднеш ли, стани! Претърпиш ли неуспех, почни отново!

Нека в това отношение за пример ни послужат пчелите и мравките. За пчелите се знае, че колкото и да им развалят питите, те никога не престават да правят нови, докато най-сетне успеят да осигурят на килийките, дето отглеждат ларвите си и складират меда си.

Един естествоизпитател разказва следното за поведението на мъничката мравка, която мъкнела тежко зрънце по наклонена повърхност. Щом се изкачвала до най-стръмното място, зрънцето падало обратно. Това се повтаряло неведнъж. Но тя всеки път се връщала, захапвала го и почвала отново да го мъкне нагоре, докато най-сетне успяла да го занесе в мравуняка.

Тъй и ние трябва да бъдем упорити в борбата срещу препятствията в духовния живот. За осигуряване на победата допринасят най-много непоклатимата вяра в Бога, твърдото упование в Неговата помощ и неотстъпното старание да не падаме във волни грехове, а да живеем добродетелно.

Св. Йоан Златоуст казва: "Ние нямаме друг начин за победа над дявола, освен като привличаме Божията помощ чрез добродетелен живот".

Най-победоносният начин на живот е чистият, добродетелен живот.

Из "Молитвата на св. Ефрем Сирин в светлината на светоотеческото нравоучение", архим. Серафим (Алексиев)