Парите разказват

  • Сподели:
Парите разказват

Днес използваме все по-рядко пари в брой. Плащаме с карти, с телефоните си, с ваучери, електронно. Почти не се вглеждаме в ликовете, в детайлите, в подробностите, изобразени на тях.

А всъщност образите върху парите разказват любопитни истории. Всеки един образ има своя принос за България и неслучайно стои там.

Монета от 1 лева

На монетата с номинал един лев е отпечатан ликът на свети Иван Рилски. Той е най-почитаният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ.

Патрон и основател е на най-големия манастир в България – Рилския манастир. Още приживе е наричан "земен ангел" и "небесен жител"

След като приема монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, по-късно в село Добърско в южното подножие на Рила. Малко след това основава Рилския манастир, където извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Вижте какво разказват образите върху банкнотите:

Автор: Рада Колева

Парите разказват

На лицевата страна на банкнотата от 2 лева е изобразен Паисий Хилендарски, народен будител и духовник. Той е автора на "История славянобългарска".

В труда си той представя своите идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ. Заради това е сочен като основоположник на Българското възраждане.

Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1962 година.

Парите разказват

На банкнотата от пет лева е ликът на Иван Милев, български художник и сценограф. На гърба на банкнотата е показано част от неговото изкуство. Вдясно от него са разположени детайли от картината Изкуството и тръненият венец.

Милев е роден на 19 февруари през 1897 година в град Казанлък. Той е майстор на темперната и акварелна техника в българското изобразително изкуство.

Парите разказват

На банкнотата от 100 лв. може да видим Алеко Константинов. Той е писател, адвокат, общественик и основател на организираното туристическо движение в България.

Творчеството му е емблематично с гражданския патос, тънкото чувство за хумор, иронията и самоиронията. Автор е на "Бай Ганьо", пътеписа "До Чикаго и назад", разкази, файлетони. Изявява се и като преводач.

Парите разказват

Банкнотата от 10 лева е с лика на Петър Берон. Написва "Рибния буквар" за уроците на децата, които обучава. Впрочем той е единственият милионер, изобразен на нашите пари.

Станал милионер на 50-годишна възраст, като не забогатява от научните си трудове, а от търговия със земи, от наемане под аренда на земя, от дърводобив, от износ на дървен материал.

Парите разказват

Банкнотата от двадесет лева е с лика на Стефан Стамболов, сложна и противоречива личност от нашата история. Той е бил революционер, участник в освободително движение, апостол на Първи революционен окръг в Априлското възстание през 1876 г. След Освобождението е един от най-известните ни държавници.

Парите разказват

Пенчо Славейков е изобразен на банкнотата от 50 лева. С поемата си "Кървава песен" големият поет е бил един от кандидатите за Нобелова награда.

Ако се взрем в гърба на банкнотата, ще видим силуета на вярната му спътница Мара Белчева.