Първи кадри от най-мощния космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА разкриват древни галактики

  • Сподели:
Първи кадри от най-мощния космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА разкриват древни галактики

Изображенията показват елементи от Вселената, каквито са били преди 13 милиарда години, променяйки разбирането ни за космоса.

НАСА публикува изображение на далечни галактики, каквито са били преди 13 милиарда години, първият поглед от най-мощния телескоп, изстрелван някога в космоса, който обещава да промени нашето разбиране за зората на Вселената.

Малкият отрязък от Вселената, наречен SMACS 0723, е заснет с остри детайли от космическия телескоп James Webb (JWST), показващ светлината от много различни мигащи галактики, сред най-старите във Вселената. Президентът Джо Байдън, който разкри изображението на събитие в Белия дом, нарече момента "исторически" и каза, че предоставя "нов прозорец към историята на нашата вселена".

"Трудно е дори да се разбере", каза президентът на САЩ. "Поразително е. Това е исторически момент за науката и технологиите, за Америка и цялото човечество.".

Бил Нелсън, администратор на НАСА, каза, че изображението показва светлината на галактики, огъващи се около други галактики, пътувайки милиарди години, преди да достигне телескопа. "Гледаме назад повече от 13 милиарда години", каза той, добавяйки, че повече изображения, които ще бъдат публикувани от космическата агенция, ще достигнат по-назад, до около 13,5 милиарда години, близо до предполагаемата начална точка на самата Вселена. "Връщаме се почти в началото", заяви Нелсън.

Пускането на изображението е предварителен преглед на серия от цветни снимки с висока разделителна способност от JWST, които ще бъдат показани от НАСА. Те ще включват "най-дълбокото изображение на нашата вселена, правено някога", според Нелсън.

Експерти казаха, че телескопът, който се създава в продължение на три десетилетия и пуснат миналата година, може да революционизира разбирането ни за космоса, като предостави подробни инфрачервени изображения на Вселената.

Телескопът за 10 милиарда долара е в състояние да надникне в атмосферата на екзопланети и да наблюдава някои от най-старите галактики във Вселената, като използва система от лещи, филтри и призми за откриване на сигнали в инфрачервения спектър, който е невидим за човешкото око. Системата досега работи безупречно, според Марсия Рике, професор по астрономия в Университета на Аризона.

"Уеб може да види назад във времето точно след Големия взрив, като търси галактики, които са толкова далеч. На светлината са били нужни много милиарди години, за да стигне от тези галактики до нас самите", каза Джонатан Гарднър, заместник-старши учен по проекта в НАСА, по време на скорошна пресконференция. "Уеб е по-голям от Хъбъл, така че може да вижда по-малки галактики, които са по-далеч."

Телескопът, който е съвместно начинание с Европейската космическа агенция, се разработва от средата на 90-те години и най-накрая беше изстрелян в космоса през декември. Той е описан като най-мощният телескоп, изпращан някога в космоса и в момента е на около 1 m мили от Земята, изпълнявайки задачата си да сканира древни галактики.

Първоначалната цел на проекта беше да се видят първите звезди и галактики, образувани след големия взрив, като се наблюдава как "Вселената запалва светлините за първи път", както се изрази Ерик Смит, учен от програмата Webb. Телескопът трябва да се счита за "едно от големите инженерни постижения на човечеството", каза Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.