Петя Цветкова: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Петя Цветкова: Книгите, които ме промениха

Не бих могла да степенувам трите книги, които промениха света ми. Моят свят! Но ще опитам...

На две от тях попаднах случайно...а може би не?! Защото вярвам, че няма нищо случайно и всичко се случва когато човек е готов да го приеме.

"Мостовете на Медисън" може да изглежда на много хора поредната банална любовна история, но за мен тя категорично затвърди мнението ми, че Любовта съществува, че Любовта я има, че Любовта е там...остава само човек да я "улови" и да ѝ се наслади с всичките си сетива. И вярвах, че някой някъде именно така обича и е облагодетелстван да изпитва такава Любов... Същата тази Любов, която изпълва сърцето и душата ти. Любов, която те кара да "летиш" дори и в ежедневието, в малките жестове, във всяко "Добро утро" и "Лека нощ". Признавам си, че колкото и завладяващо да ми въздейства, не съм я прелиствала повторно. Беше ми достатъчен един прочит, на един дъх, който да остави траен спомен в съзнанието ми и до ден днешен да си спомням обикновената домашна обстановка, ефирно поклащащите се пердета и позвъняването на телефона в кухнята на героинята. И всичко това пропито с Любовта! Любов, която и на мен се случи и която и мен окриля.

Нещо подобно като усещане ми даде и "Момичето с перлената обеца". Двама души от различни прослойки на обществото, които виждат света по един начин и го споделят. Не! Не просто споделят, но и допълват. И макар и само емоционална да е връзката между слугиня и художник, изпълва сърцето и на двамата до степен, непозната за много хора...до този момент и за мен самата. 

Винаги съм се радвала на именно така обичащи се души, защото имат всичко! Защото това е движещата им сила! Защото с Любовта всичко заобикалящо има смисъл. 

И не на последно място, но последно по време на прочитане, е "Пустинно цвете" на Уерис Диъри. Показателна книга за силата на жената и нейната смелост. Четейки всеки следващ ред установявах, че съм способна на всичко, стига да не позволявам страхът ми да надделее. Защото щом тя може, мога го и аз. Може го и всяка жена, само трябва да повярва в себе си и в собствените си възможности.