Полезен тест: Кое число виждате?

  • Сподели:
Полезен тест: Кое число виждате?

Представяме ви интересен тест, който помага да се провери цветоусещането и степента на цветна слепота. Тестът е наречен на името на д-р Шинобу Ишихара, професор в Токийския университет, който за първи път публикува разработките си през 1917 г.

Тестът се състои от голям брой цветни табла, всяко от които се състои от привидно случайно разпръснати кръгове с различна големина и цвят. В изображението, което се образува на таблото, някои кръгове образуват геометрична фигура или число, които достатъчно ясно се открояват за хората с нормално цветоусещане, но са невидими или трудно видими за хора с нарушения като далтонизъм, проявяващ се в неразличимост на червения от зеления цвят.

Пълният тест на Ишихара се състои от 38 табла, но наличието на проблем в цветоусещането обикновено може да се установи дори и само от първите няколко табла

Вгледайте се внимателно в снимката и в коментарите отдолу напишете числото, което виждате. Може би ще ви бъде интересно кой какво открива ... Ако не виждате число, ще е добре да се консултирате със специалист. 

Източник: Bg.wikipedia.org