Полезното, което всеки родител трябва да знае

  • Сподели:
Полезното, което всеки родител трябва да знае

Огромната любов, която изпитваме към децата си, ги поставя винаги на първо място в нашия микросвят. 

Първият път, щом ги погледнахме, първата думичка, която изрекоха, първият им ден, когато стъпиха в училище. 

Първи трепети, които помним с умиление и винаги се разнежваме заговорим ли за тях. 

Има обаче и преживявания, които като предходните описани, също са нормални, неизбежна част от израстването, но пък са тежки за размисъл - първото им разбито сърце, първото им питие, първата им цигара, първият път, когато ще правят секс. 

Тук идват някои съществени разлики. Като например тази, че група от събития стават в наше присъствие и ние сме преки свидетели на тяхното случване, но има и такива, които стават в отсъствието ни.

Човек не е в състояние да подготви детето си за всичко, което животът би му поднесъл. Никой не може да ти обясни какво ти предстои, щом ти разбият сърцето на парчета или любовта е несподелена. Един става по-мъдър, друг по-силен, трети би се разочаровал безвъзвратно. 

Всеки изживява драмите посвоему. 

Нещото, за което могат да те подготвят е, че рано или късно ще се наложи да направиш някакви избори и да вземеш решения, засягащи лично теб и тялото ти. 

Ето защо е от първостепенно значение да овластим подрастващите доколкото е възможно, за да знаят какво ги очаква, когато тези моменти настъпят.

Пиенето и сексът могат да имат опустошителни резултати, ако са били взети под влиянието на необмислени постъпки.

Суровата истина е, че не всичко е под родителски контрол. В това всичко влизат и децата ни.

Ако младежите искат да направят нещо зад нашия гръб, винаги ще намерят начин да го направят.  

Те са умни, изобретателни и креативни. Не бива да ги подценяваме. 

Налагаме ли контрол твърде остро, шансът да ги загубим става все по-голям. 

Това, което можем да направим, е да им повлияем. Жизненоважно е влиянието да не идва чрез контролиране, а чрез положително въздействие. 

Целта на родителите не е да плашат излишно децата си, да им набиват страх, нито да ги лишават от радостта и вълнението, които съпровожда всяко едно ново откритие. 

Стремежът трябва да бъде в посока грижа и разумно поднасяне на информацията.

Според водещи проучвания, решенията, които тийнейджърите взимат спрямо алкохола и първият им сексуален опит, могат да ги направят уязвими към бъдещи проблеми, какъвто е и сексуалното насилие. Следователно децата трябва да са запознати с рисковете от смесването на двете. 

В проучване, в което са взели участие 228 жени на възраст между 18 и 20 години, е установено, че средната възраст на която жените започват да пият е 14 години. 

А средната възраст, при която за първи път са правили секс, е 16 години.

Когато първото сексуално преживяване включва и употребата на алкохол това не гарантира, че ще доведе до успешна връзка. По-скоро има нюанс на еднократно забавление. 

Не бихме могли да окачествим като планирано онова полово сношение, което включва употребата на алкохол. За желан, търсен и планиран сексуален контакт можем да говорим, когато двамата души са в интимна връзка помежду си.

Близо 20% от анкетираните жени, които са били под въздействието на алкохол, когато са имали полов акт, съобщават, че това се е случило без тяхно съгласие. 

Установено е, че тези жени са три пъти по-склонни да станат жертви на изнасилване за в бъдеще.

Изводът, който бихме могли да изведем от изследването, е че разговори, отнасящи се до секс и алкохол, трябват да се провеждат заедно, защото между тях има определена зависимост свързана с рисковете.

Полезният ход от един такъв диалог, е децата да не се чувстват уплашени, засрамени, несигурни и да не остават с усещането, че са контролирани. 

Възприятията им да подсказват, че са силни, спокойни, уверени и най-вече информирани.

Утвърдете доверието помежду си. Без доверие говорим един на друг, а не един с друг. Ако децата ви видят, че имате отворено съзнание и сте широкоскроен родител, ще е по-лесно да спечелите тяхното доверие. По този начин вие сте достъпен родител. Предразположите ги да споделят общувайки свободно, макар и на не леки теми. 

Без неудобство и с откритост  говорете по теми, касаещи секс и алкохол. Отвореният любопитен ум е нещо прекрасно.

Насърчавайте тяхното любопитство, така че да се чувстват безопасно, че идват и ви споделят. Търсете заедно отговорите. 

Не им задавайте правила. Дайте им информация. 

Контролът изпраща сигнали, че не се доверяваме на преценката и способността им да взимат отговорни решения. Те трябва да слушат вътрешния си глас, когато ще направят някакъв избор, а не друг да формира решението вместо тях. 

Трябва да знаят, че думата им е важна. Тийновете експериментират с мястото си в света и възгледите си спрямо него. Питайте ги за мнението им. Интересувайте се живо от техните идеи. Нека чувстват искрената ви подкрепа. 

Сексът е хубав само когато и двамата души са готови за него, нещо повече, искат го. 

Необходими са две ясни "да", за да продължите плавно напред и едно "не"/"не съм сигурен", за да се приключи и да не се стига до по-нататъчни действия. 

Всичко зависи от собствената интуиция и правилната преценка на младежите.

Всеки път, когато изтъкваме, че са се доверили точно на интуицията си и че са взели добро решение, ние изграждаме връзка на доверие. 

Разбира се, че понякога ще сгрешат. Всички правим грешки. Кой е безгрешен?

Това е част от процеса.

Но когато са допуснали грешка помогнете им да анализират ситуацията. Разгледайте заедно отстрани, защо се е стигнало до тази грешка. Работете по въпроса как би могло тя да се поправи към по-добро.

Всеки човек се нуждае от различни неща по различни причини и в различно време.

Разликите са това, което прави човечеството пъстро и богато.

Една подбуда е подходяща за даден човек, но не я прави на всяка цена такава за друг.

За това е правилно да учим децата си да уважават различията, особено тези в гледните точки. 

Сексът носи плътско удоволствие, но освен физическо, то е и емоционално преживяване, тясно свързано с чувствата ни. 

Научете децата си да проверяват какво изпитват преди да се съгласят да правят секс и да се ръководят от интуицията си.

Уверете се, че сексът е поради взаимно желание и подходящи причини. Той няма да задълбочи емоционалната връзка, ако по начало такава липсва.

А такава отсъства, когато:

* хората правят секс с надеждата, че някой ще се влюби в тях;

*защото се страхуват какви ще са последиците в случай, че откажат секс. 

Юношеството е период на открития. Открития, до които всеки трябва да стигне сам. Така се израства. 

Работа на родителите е да помогнат на децата си да разперят криле до пълния им размах. Понякога децата ще слушат какво им казваме. 

Друг път - няма. 

Надяваме се, че с мъдрост и спокойствие ще могат да взимат своите решения, които да ги вдигат и изграждат като личности. Решения, с които да летят.