Последствията от липсата на физическо привличане в една връзка

  • Сподели:
Последствията от липсата на физическо привличане в една връзка

Има много причини, поради които хората встъпват в дългосрочни взаимоотношения или брак, които нямат нищо общо с физическото привличане. Някои го правят, за да угодят на родителите си. Други, поради причини, свързани с възрастта и възпроизводството – борба с биологичния часовник.

Трети го правят, за да избегнат самотата или да създадат семейство на момента. Четвърти са самотни или идват от разбити семейства, което ги принуждава да се ангажират несъзнателно при тези обстоятелства. Пети се стремят да компенсират загубата си. Такъв може да е случаят с партньор, който наскоро е изгубил съпруг/а.

Има и такива, които се опитват да избягат от обществения натиск или да се впишат: "Живеем в общество, ориентирано към двойките и не ми се иска да се чувствам като трето колело".

Мнозина вярват, че значението на физическото привличане е надценено. Те твърдят, че други фактори като емоционалната връзка, приятелството, способността за общуване, готовността за създаване на семейство, безопасността и сигурността са също толкова важни, ако не и повече, за поддържането на здрави, дългосрочни отношения.

Истината е, че колкото важни са тези фактори за една жизнеспособна връзка, толкова са и страстта и физическо привличане. Някои психолози вярват, че ако физическото привличане "никога" не е съществувало между партньорите, то те живеят в същинска "къща от карти".

При избора на съпруг/а мнозина съставят "контролен списък", състоящ се от конкретни неща, но в който липсва физическо привличане. „Никога не съм била възпитавана да вземам тези неща предвид“, споделя клиент при психолога.

"Учиха ме, че външният вид и сексът не са толкова важни. Честността, производителността и лоялността бяха важни, а преди всичко стоеше религията и семейството. Сега дори не искам да целуна съпруга си. Когато виждам някой, който намирам за привлекателен, изпитвам вълнение. Сякаш най-накрая съм освободена да почувствам желанията си."

Вярно е, че много хора успяват да останат заедно, въпреки малкото или никакво физическо привличане. Други със сериозни здравословни проблеми остават в бракове, ориентирани към децата или намират начин да сублимират сексуалното си желание чрез работа, спорт или дори зависимост от вещества. Трети съзнателно се примиряват с голямата празнота в живота си. Но за мнозина, рано или късно, празнотата жадува за запълване и тогава се появяват неприятностите. Всичко това е твърде човешко.

Брачният терапевт Стивън Дж. Бетчен споделя, че в работата си винаги изисква всеки от партньорите да присъства поне на една индивидуална сесия. През това време той изследва състоянието на привличането и неговата история; установява дали има текущо физическо привличане и дали някога е съществувало; задава въпроси за сексуалната активност на всеки от партньорите, както в миналото, така и в настоящето.

Фантазиите също се изследват, тъй като те могат да разкрият от какво "наистина" са привлечени клиентите. В някои случаи една двойка може да има редовен секс, но по задължение и сравнително незадоволителен. Най-често обаче, най-малко заинтересуваният е загубил необходимостта дори да се опитва да инициира секс. Нека го кажем направо, ако пренебрегнете физическото привличане при избора на партньор в живота си, връзката ви може да е временна.

Ето някои от последиците, с които твърде вероятно ще се сблъскате в крайна сметка:

1. Влошен сексуален живот

Хората, които са във връзка, в която липсва физическо привличане, най-вероятно правят малко или никакъв секс. "Работих с няколко двойки, които не бяха сексуално интимни от 10-15 години. Някои от тези бракове не бяха консумирани. Много партньори спят в отделни легла — дори относително млади двойки. Често те никога не са имали добър сексуален живот и можете да откриете това лесно, като ги попитате за ранните им срещи или медения месец."

По-малко заинтересуваният партньор често е обвиняван, че никога не "инициира" интимност или го прави в най-неподходящите моменти, което възпрепятства нещата да се случат. Но не се заблуждавайте от партньорите, които твърдят, че искат повече сексуална интимност. Те също често саботират сексуалния си живот.

Някои го правят, като потушават страстите, когато бъдат инициирани, или се оплакват, че сексът никога не е достатъчно добър. Това на свой ред може да накара партньора, който най-накрая е инициирал интимност да се оттегли или напълно да се затвори.

2. Афери

Липсата на привличане във връзката често оставя вратичка за появата на трети човек. Инициаторът може да бъде партньорът, който твърди, че усеща привличане, но се чувства лишен от другия. Въпреки това, обикновено партньорът, който чувства слабо привличане, си намира любовник/ца.

Работата или фитнеса са най-популярните места за това. Трудно е да устоите, когато попаднете на някой, който в края на краищата ви наелектризира. А след като една афера стане физическа, е много по-трудно да бъде прекъсната. Ако има емоционални чувства — внимавайте.

Това е отчасти същото като да имате афера със зомби: Както във всеки подобен филм – точно когато смятате, че зомбито е унищожено, то ви изненадва и се връща отново.

3. Педантично търсене на грешки

Когато партньорът се чувства в капана на нещастната връзка, той е склонен постоянно да намира нередности в човека до себе си — начинът, по който мирише, начинът, по който се храни, думите, които използва.

Нещата, които някога са били привлекателни, сега са досадни. Някои от тези критици се надяват, че партньорът ще схване посланието и ще прекрати връзката — нещо, което може би педантът се страхува да направи; други просто проектират собствените си разочарования върху партньора.

Търсенето на недостатъци в този контекст може да се счита за садистично действие, но понеже често е несъзнавано е трудно да бъде прекъснато. Обикновено, след като основната причина под повърхността на тази дребнавост бъде открита, двойката е принудена да се изправи срещу проблема с привличането — по-автентичен, но и опасен момент.

4. Дистанция

Партньорът, който не е привлечен, винаги ще намери начин да стои настрана. Това може да се прояви както във физическа, така и в емоционална дистанция. Нека цитираме Розанан Росаннадна: "Винаги има нещо … ако не е едното, то е другото."

5. Липса на уважение

Лице, което не е привлечено, може да демонстрира липса на уважение към партньора си. Демострацията на горното може да е по-малко последователна, но по-ужасна от търсенето на кусури.

Обиждането на партньора на публично място е фаворит, както и неодобрителното сравняване със съсед, член на семейството или с някого на работа.

Обичайно е да се сравнява партньора с някой от конкурентите му или с някой, който той не харесва. Унижаването е най-грандиозният етап и често е знак, че сте много недоволни от връзката си.

6. Липса на привързаност

Липсата на привличане и секс може да е достатъчно неприятна, но много двойки, заклещени в подобна връзка, често демонстрират малко привързаност. Те рядко слагат ръце един около друг или не седят в непосредствена близост. Батчен разказва за клиентка, която е сключила сделка с дистанцирания си съпруг: "Поне сядай до мен на дивана, докато гледаме телевизия. Обещавам, че няма да се докосвам до теб."

Да, разводът все още е заклеймяван — по-малко от преди — но със сигурност не се приветства. И все пак ние все още не отдаваме почит на онова, което може да направи една връзка да работи. Следващият път, когато търсите партньор в живота си, не забравяйте да добавите физическото привличане и сексуалната съвместимост в списъка си.

Ако наистина искате здрава основа, помислете за всички променливи или се молете, че къщата ви от карти няма да бъде ударена от силен вятър.

Източник: Psychologytoday.com / Превод: Framar.bg