Позволете си да бъдете себе си, а на другите да бъдат други

  • Сподели:
Позволете си да бъдете себе си, а на другите да бъдат други

Когато се сравнявате с околните, това създава комплекс за непълноценност, ако омаловажавате своите качества, или комплекс за превъзходство, ако ги надценявате. Както първото, така и второто е ненормално.

Осъзнайте, че да се сравнявате с някакъв стандарт ви принуждават махалата, за които е от полза всички да крачат в крак в строя. Превърнете своето "несъответствие на стандартите" в самодостатъчност. Вземете си правото да не бъдете като всички. Разчупете правилото на махалото: „Стани като мен, прави като мен.“

Винаги изпълнявайте правилото на транссърфинга: "Позволете си да бъдете себе си, а на другите да бъдат други." Когато излезете от строя, махалото ще ви последва, както следва нов стандарт.

Тълкуване: Не си въобразявайте, че всички наоколо придават на вашите качества или недостатъци същото значение, както и вие самите. В действителност всеки е загрижен само за своята персона, затова спокойно отхвърлете това гигантско бреме от плещите си.

Измислената потребност да бъдат "яки" много често кара хората да подражават на другите, които са си спечелили званието "яки". Лекомисленото копиране на чужд сценарий създава пародия.

Всеки си има сценарий. Достатъчно е да си изберете свое кредо и да живеете съобразно с него.

Например, в която и да е група лидер става онзи, който живее съобразно със своето кредо. Той затова е станал такъв, защото се е освободил от задължението да се съветва с другите как да постъпва.

Няма необходимост да подражава на някого, просто самичък си е поставил достойна оценка, самичък знае какво да прави, не угажда на никого и не се опитва да докаже нещо никому.

Когато си поставите достойна оценка, всички наоколо автоматично ще се съгласят с нея.

Вадим Зеланд - принципи на транссърфинга