Предсмъртните думи на 12 известни личности

  • Сподели:
Предсмъртните думи на 12 известни личности

Смъртният одър е място, за което избягваме да говорим, но понякога, когато сме в особено фаталистично настроение, си мислим за него. Кой не би искал, когато си отива от тази земя, да го направи с достойнство и да остави следа. Предполагаме, че всеки ще иска да каже нещо умно, гениално, незабравимо или поне някоя зверска щуротия, която да остане в историята.

 Ето знаменитости, които са постигнали това и са извлекли най-доброто от последните си думи на този свят, събрани от HuffingtonPost.com:

Хъмфри Богърт: "Не трябваше да сменям скоча с мартини."

Това били последните думи на известният актьор, точно преди да почине от рак на гърлото през 1957 г., причинен най-вероятно от постоянното пушене. Преди да умре Богарт е тежал едва 36 кг. Той ще остане в историята с многото си роли в киното, от които най-запомнящата се е на Рик от "Казабланка". Американският филмов институт го нарича "най-добрият актьор на всички времена".

Джо ДиМаждо: "Най-сетне ще видя Мерлин отново"

Бейзболистът на Янките така и не преживял смъртта на любимата си Мерлин Монро, която умряла от свръхдоза наркотици през 1962 г. До смъртта си през 1999 г. от рак на белите дробове, той все още я обичал.

Джоан Крауфорд: "Не смей да молиш Бог да ми помага"

Това били думите на актрисата след като получила инфаркт. Те били насочени към икономката ѝ, която започнала да се моли за Крауфорд. Самата Крауфорд е описвана като много агресивна алкохоличка. Поне така твърди осиновената ѝ дъщеря Кристина. Джоан Крауфорд ще остане в историята със своите над 80 филма, сред които и "Милдред Пиърс", за които тя получава "Оскар".

Боб Хоуп: "Изненадай ме"

Последните думи на американския комик били в отговор на въпроса на съпругата му "Скъпи, къде да те погребем?". Той починал на 100-годишна възраст през 2003 г. Няколко години преди това, през 1998 г. "Асошиейтед прес" пуска информация за смъртта на Хоуп, като дори пуска напечатан некролог.

Лучано Павароти: "Вярвам, че живот, посветен на музиката е прекаран по превъзходен начин. На това посветих и собствения си живот."

Това е казал великият тенор на мениджъра си точно преди да си отиде от този свят през 2007 г. след дълга борба с рак на панкреаса. Павароти, който според много критици е определян като най-великият тенор след Енрико Карузо, почина на 71-годишна възраст.

Джими Стюърт: "Сега ще съм пак с Глория"

Това казал актьорът на семейството си малко преди да умре през 1997 г на 89-годишна възраст. Съпругата му Глория била починала 3 г. по-рано. Актьорът така и не успял да преживее смъртта ѝ, след като двамата били заедно цели 44 години.

Джеймс Браун: "Тази вечер си тръгвам"

Браун казал това на дългогодишния си мениджър Чалрс Бобит точно преди да почине от сърдечна недостатъчност. Смятаният за "кръстник" на соул музиката певец починал сутринта на Коледа на 73-годишна възраст.

Уинстън Чърчил: "О, толкова ми писна от всичко"

Това са последните думи на британският министър-председател, преди той да изпадне в кома. Чърчил умира 9 дни след това на 24 януари 1965 г. на възраст от 90 г., като 15 дни преди това преживял сърдечен удар. Освен с влиянието си върху политиката във Великобритания и по света, Чърчил ще остане известен и с множеството си крилати фрази.

Ерол Флин: "Изкарах си живота адски забавно и му се наслаждавах през всяка една минута"

Това са последните думи на актьора, малко преди да умре от сърдечен удар. Той си отива на 50 години и е погребан заедно с шест бутилки уиски.

Етел Балтимор: "Всички ли са щастливи? Искам всички да са щастливи. Знам, че аз съм щастлива."

Това казала актрисата на домашната си помощница Анна Албърт точно преди да умре на 79-годишна възраст през 1959 г. Балтимор била болна от известно време от ревматизъм и имала проблеми със сърцето. След смъртта ѝ популярен театър е кръстен на нея.

Дилън Томас: "Изпих 18 чисти уискита... мисля, че ми е рекорд."

Ирландският поет, който е известен с любовта си към алкохола, починал на през 1953 година на 39-годишна възраст от изострена пневмония. Нея той се опитвал да лекува с много алкохол. Това довело и до знаменитите му финални думи.

Чарли Чаплин: "Защо не? В крайна сметка си е негова."

Това бил отговорът на Чарли Чаплин към думите на отеца-изповедник: "Нека Господ се смили над душата ти!". Той умира на 88-годишна възраст от старост. Интересното при него е, че малко след като е погребан, двама емигранти - поляка Роман Вардас и българина Ганчо Ганев с цел да изнудват семейството му за пари. Замисълът се проваля и крадците са заловени, а ковчегът е открит единадесет седмици по-късно, закопан край Женевското езеро. Тялото след това е препогребано под два метра бетон, за да се предотвратят подобни бъдещи посегателства.