Предсмъртните думи на Стив Джобс

  • Сподели:
Предсмъртните думи на Стив Джобс

Достигнах върхове в световния бизнес. Много хора мислят, че моят живот е олицетворение на успеха. Но признавам извън богатството аз нямах толкова много радости. В крайна сметката богатството беше просто факт, към който аз привикнах.

Сега лежа на болничното легло, припомням живота си и осъзнавам, че цялото богатство и признание, с които аз толкова се гордеех, сега изгубиха своето значение пред лицето на надигащатата се смърт.

В тъмнината виждам зелените светлинки на животоподържащата техника около мен, чувам характерните й механични звуци и усещам дъха на Бог и приближаващата смърт. Сега, когато имам достатъчно пари, за да живея своя живот, аз вече зная, че трябва да се стремим към други неща, които не са свързани с парите.

Трябваше да е нещо много по-важно… Може би взаимоотношенията. Може би изкуството. Може би детските ни мечти.

Постоянното преследване на богатство ще ви превърна само в свoенравни личности, както се случи с мен. Бог ни е дарил с чувствителност, за да ни позволи да усетим любовта в сърцето на всеки един човек, а не илюзиите породени от богатството.

Богатството, което спечелих аз не мога да взема със себе си. Всичко, което ще отнеса с мен са само спомени, спомени свързани с любовта. Това е истинската ценност, която ще те следва, съпътства, което ще ти дава сила и светлина, за да продължиш.

Любовта може да пропътува хиляди километри. Животът няма ограничения. Достигни висотите, които искаш. Иди там, където те зове сърцето. Всичко е в ръцете ти.

Кое е най-скъпото легло? Болничното? Можеш да наемеш някой, който да управлява автомобила ти, да изкарва пари за теб, но не можеш да наемеш някой който да носи болестта вместо теб.

Изгубените материални неща ние можем отново да заработим, да откупим. Но има едно нещо, което никога няма да намерим, ако го изгубим. Животът. Когато човек влезе в операционната, той осъзнава, че има една книга, която все още не е прочел – Книгата на здравословния живот.

Не е важно на колко години сте сега и какво сте постигнали, защото рано или късно ще се изправите пред деня, в който завесата се спуска. Ценете любовта на семейството си, любовта на съпругата ви, любовта на приятелите. Обичайте себе си. Ценете другите!

Този текст циркулира в Мрежата и се преписва на Стив Джобс, без това да е потвърдено от официален източник.