Притча за силата на характера

  • Сподели:
 Притча за силата на характера

Една дъщеря отишла при майка си да й разкаже за трудностите, които преживява. Не знаела как да се справи, била отчаяна и уморена от всичко. Майката не казала нищо в отговор. Просто я хванала за ръката и я завела в кухнята. Напълнила три тенджери с вода и сложила всяка една от тях на силен огън. В първата сложила моркови, във втората - яйца, а в третата - кафе. 

Оставила ги да се варят и седнала, без да каже нито думичка. След известно време изключила печката. Извадила морковите, яйцата и кафето, като ги поставила в отделни съдове.

“Виж какво се промени!” подканила тогава дъщеря си.

Тя видяла, че морковите са омекнали, яйцето е твърдо сварено, а кафето е разтворено във водата и от него се носи прекрасен аромат.

“Какво означава всичко това?”, попитала дъщерята.

Майката обяснила, че морковите, яйцата и кафето били подложени на едно и също изпитание - кипящата вода. Само че те реагирали по различен начин. Морковите влезли в огъня здрави, твърди и изглеждало, че нищо не може да ги промени. Но малко след това, подложени на силния огън, омекнали и станали слаби. Яйцето било чупливо. Само една тъничка черупка защитавала меката сърцевина. Но след като било в кипящата вода, то станало здраво и твърдо.

“Така е и с хората. Тези, които изглеждат силни, могат да се пречупят там, където слабите и крехките ще се окажат по-устойчиви.”

“А кафето?”

“О! Това е най-интересното! Кафето се е разтворило във водата и я променило напълно - виж как само как приятно ухае!”

“Кое от тях си ти?”, попитала майката. “Когато огненото изпитание почука на вратата, как реагираш? Като моркова, яйцето или кафето?”

 Притча за силата на характера