Приятелките – нож с две остриета

  • Сподели:
Приятелките – нож с две остриета

В което и заведение да влезете, особено ако е по време на вечеря, задължително ще има поне една маса с 3-4 дами, които оживено обсъждат нещо. Аз самата се наслаждавам на женската компания и я намирам за изключително зареждаща и полезна за своята женственост. Имам много приятелки и всяка от тях ми е близка по различен начин, свързват ни различни теми.

Замислих се какъв живот щях да имам, ако всяка вечер се срещах с най-близките ми 3 приятелки за вечеря или ако прекарвах часове в разговори по телефона с поне една от тях? Много жени живеят точно по този начин. Искам обаче да ви предупредя за някои от рисковете пред създаването на връзка, които общуването с необвързани приятелки може да ви донесе.

1. Приятелките да "запълнят" тотално нуждата ви от близост

Колкото по-приети и уютно се чувствате във вашия кръг (обикновено той е устойчив и е съставен от не повече от 5 жени), толкова по-малка е нуждата ви да търсите близост сред мъжете. Не вярвате? Помислете си има ли на света човек, който да ви познава и разбира така добре, както вашите приятелки?

Ако отговорът е "не", тогава е твърде вероятно вие емоционално да не сте на разположение за мъжете. Дали пък тук не се крие разковничето на това, че повечето ви връзки са сексуални и не успявате да се задълбочите в тях?

2. Съветите на себеподобните могат да се окажат опасни за вас

Правило във всяка област е да слушаш съветите на тези, които имат това, което искаш. Едва ли ще питаш касиера в магазина как да инвестираш парите си, нали? Тогава защо ти е да обсъждаш желанието си да имаш хармонични взаимоотношения с мъж с някой, който никога не е имал такива?

3. Мъжете се плашат от големите групи жени

На моите семинари за комуникация с другия пол обяснявам, че когато целта ти е да се запознаваш с мъже, е добре да посещаваш лобните места сама или най-много с една приятелка. Представете си какво би изпитал един мъж, който ви е харесал в бара, когато сте заобиколена с още 5 жени. Съгласете се, че ще му е нужна много по-голяма смелост да ви наближи, отколкото ако сте сама.

Помнете, че голяма част от мъжете чувстват същото неудобство като вас, когато разговарят с непознати. Не забравяйте, че ние, жените имаме склонност да сме доста груби и да "режем" мъжете, без дори да си даваме сметка за това. Досега не съм срещала мъж, с когото нито една дама да не се е държала грубо в опита им да я заговорят. Някои имат десетки подобни преживявания. Разбирате ли колко смелост им е нужна, за да продължат да упорстват?

4. Пазете се от мъжемразките, те са заразни

За съжалениение хората често генерализираме на база личния си опит. Колкото по-разочароваща е била връзката ни с даден мъж или колкото по-наранени сме излезли от нея, толкова по-склонни сме да лепваме на всички останали етикетите "несериозни", "женкари", "боклуци".

Оттук идва истинският проблем – в живота получаваме потвърждение за това, в което вярваме. Ако смятаме, че както често съм чувала "всички свестни мъже са обвързани", то това е и нашата реалност – мъжете, които харесваме са ангажирани, а другите просто не привличат вниманието ни.

Когато близката ви приятелка често повтаря пред вас убеждението си, че мъжете не струват, въпрос на време е то да стане и ваше, особено ако имате подкрепяща го опитност.

5. Приятелската подкрепа може да бъде вредна и подвеждаща

Всички ние знаем, че хората, които ни обичат, са склонни да ни подкрепят в нашите начинания, да ни дават увереност, когато тя ни липсва. Искрени ли са обаче? Това е най-важният въпрос, на който трябва да отговорим.

Реалната подкрепа понякога означава да кажеш на приятел, че неговите планове и идеи са глупави, да му дадеш обратна връзка, която горчи, за да му помогнеш да коригира това, което не е наред. Замислете се, биха ли ви казали вашите приятелки, че увереният, успял и с перфектни мерки мъж, за когото си фантазирате, вероятно би харесал нежна, умна и красива жена, която му подхожда?

Биха ли ви го казали, ако вие не отговаряте на тези критерии? Ако отговорът е "да", това би означавало, че ви дават реална подкрепа. Обратното – че ви помагат да се самозаблуждавате. Дори да го правят от добро сърце, резултатът е пак същият.

Пожелавам ви истински приятелки и вътрешни устои, които ви помагат да се чувствате добре, когато са с вас и когато ги няма!

Снимка: youngnakedteen.com